Tarta wytrawna z papryką

Tarty zwykle jemy na słodko, ale wytrawną też często nie pogardzimy. Ta ma w sobie same dobroci - dużo papryki, boczek i ser.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty dania główne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 180 głosów)

Tarta wytrawna z papryką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, przekładamy je do natłuszczonej formy i wylepiamy palcami. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 min. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nagrzanego do temp. 190°C.

  • 2.

    Farsz: umyte papryki osuszamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błon, kroimy w słupki. Obrane cebule kroimy w piórka, a czosnek drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Boczek tniemy w paseczki. Paprykę, cebulę, czosnek i boczek lekko podsmażamy na oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem oraz rozmarynem.

  • 3.

    Na podpieczone ciasto wykładamy warzywa przesmażone z boczkiem. Jajka roztrzepujemy, łączymy ze śmietaną, mieszamy i wylewamy na warzywa. Posypujemy serem i zapiekamy 20–25 min w temp. 180°C.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Zobacz też: tarta z kremem jagodowym i jadalnymi kwiatami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy