Składniki

Awokado - pochodzenie 

Drzewo awokado pochodzi z terenów południowego Meksyku. Następnie rozprzestrzeniło się na pozostałe kraje Ameryki Południowej, takie jak Peru, Ekwador i Kolumbia. Pomimo, że botanicznie awokado jest jagodą to przez kształt określany jest gruszką.  Awokado właściwe po polsku zyskało nazwę Smaczliwki wdzięcznej. 

Awokado - toksyczność 

Zawarta w awokado persyna jest wysoce toksyczna dla zwierząt. W szczególności zwierząt gospodarskich, koni, ptaków oraz ryb. W skrajnych przypadkach jest śmiertelna. Na szczęście dla ludzi nie stanowi żadnego zagrożenia i możemy się cieszyć właściwościami zdrowotnymi.

Awokado - właściwości zdrowotne

Awokado to źródło witamin A, C, E i z grupy B. Obfituje w potas, likopen i kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-3. Regularne zjadanie awokado poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. A przez zawartą luteinę sprzyja polepszeniu wzroku. 

Polecane przepisy