Burrata to delikatny włoski ser powstały na bazie mleka krowiego lub bawolego. Wspaniale smakuje z soczystymi pomidorami, kremowym awokado, rukolą oraz bazylią. Całość podkreśla oliwa z oliwek i świeżo zmielony pieprz. Burratę możemy podać o każdej porze dnia z dodatkiem świeżego pieczywa bądź grzanek.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w ćwiartki.
Pomidory: myjemy, duże kroimy w plastry, a małe pozostawiamy w całości.
Podanie: rukolę wykładamy na talerz. Na środku układamy burratę, a obok niej pomidory oraz awokado. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy liśćmi bazylii.
Porady
- Burratę podajemy w towarzystwie świeżej kromki chleba, bagietki lub grzanek czosnkowych. Wspaniale sprawdzi się również jako lekki dodatek do pieczonych mięs i ryb.
- Sałatkę możemy wzbogacić o nasiona słonecznika, pestki dyni bądź ulubione orzechy. Składniki te rewelacyjnie podniosą wartość odżywczą dania i sprawią, że będzie bardziej sycące.
- Potrawa świetnie smakuje posypana świeżymi oraz suszonymi ziołami np. tymiankiem, rozmarynem, majerankiem.
- Do przygotowania dania należy wybrać soczyste, słodkie pomidory. Najlepiej sprawdzą się malinowe, koktajlowe, a także cherry.
- Ser burrata z powodzeniem zastąpimy mozzarellą di buffala. Jednak należy mieć na uwadze to, że odznacza się ona nie tylko bardziej wyrazistym smakiem, ale również gęstszą konsystencją.
- Zamiast rukoli możemy użyć roszponki, świeżych liści bazylii, a nawet oregano.
- Najlepiej wybrać dobrej jakości, tłoczoną na zimno oliwę extra virgin. Produkt charakteryzuje się wyrazistym, ostrym smakiem i intensywnym aromatem. Ponadto stanowi bogate źródło witamin oraz soli mineralnych.
- Sałatkę możemy skropić dodatkowo sokiem z cytryny. W ten sposób nadamy potrawie delikatnej, kwaśnej nuty, która wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami i rukolą.
- Burrata najlepiej smakuje, gdy jest świeża. W związku z tym polecamy zjeść ją tego samego dnia, w którym została przygotowana.
Komentarze