Tofucznica ze szczypiorem

Ocena:

4.47 (154)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Tofucznica ze szczypiorkiem to wegańska alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Przygotowuje się równie szybko, a może nawet szybciej, co smażone jajka. Jeśli zależy nam na charakterystycznym, jajecznym posmaku naszej tofucznicy, to koniecznie powinniśmy dodać do niej czarną sól i płatki drożdżowe. Wegańską jajecznicę z tofu możemy przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami i serwować ze świeżym pieczywem na śniadanie. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na tofucznicę ze szczypiorkiem. 

Składniki:

  • tofu  220 g

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sól  3 g

  • kurkuma  3 g

  • pieprz  3 g

  • szczypiorek  40 g

Tofucznica ze szczypiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Tofucznica – przygotowanie:  Tofu kroimy w kostkę, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy tofu. Doprawiamy solą kala namak i kurkumą, mieszamy, aż składniki się połączą. Podsmażamy na małym ogniu 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy szczypiorkiem albo natką pietruszki

  • Krok 2:

    Opcjonlanie: chleb skrapiamy pozostałą oliwą, opiekamy w tosterze lub piekarniku. Na kromkach rozkładamy podsmażone tofu à la jajecznica.. Podajemy od razu.

Porady

  • Do przygotowania tofucznicy rekomendujemy wykorzystać naturalne tofu, jednak jeśli przepadamy za smakiem wędzonki, to dobrze sprawdzi się też wędzone tofu. 
  • Zamiast oliwy z oliwek w przepisie na tofucznicę możemy wykorzystać masło klarowane bądź olej roślinny (np. rzepakowy). 
  • Jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do smaku kurkumy, to powinniśmy zmniejszyć jej ilość (do szczypty). 
  • Zamiast czarnej soli, możemy użyć zwykłej, ale to kala namak (czarna sól) nadaje potrawie jajeczny posmak
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym jest tofu, jak smakuje i z czym je podawać? 


Tofu, określane często mianem twarożku sojowego, jest wysokobiałkowym produktem o konsystencji sera, przygotowanym z mleka sojowego. Prawdopodobnie pochodzi z Chin, ale rozpowszechnione jest w niemal całej kuchni azjatyckiej. Nie ma ono własnego, charakterystycznego smaku i zapachu – dlatego też koniecznie trzeba je doprawić lub zamarynować. Tofu jest ważnym składnikiem na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, gdyż stanowi źródło wartościowego białka. Ponadto zawiera ono również wapń i dobre tłuszcze roślinne. Odpowiednio doprawione z powodzeniem może imitować smak mięsa. W sklepach możemy natknąć się na dwa podstawowe typu tofu: naturalne i wędzone. Niekiedy dostępne jest również zamarynowane tofu, które stanowi świetną przekąskę na grilla. 


Tofu jest bardzo lubiane w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej przede wszystkim ze względu na swoją uniwersalność. Możemy je zamarynować i upiec na grillu, przygotować z niego pyszną pastę, dodać do burgera roślinnego, do zapiekanek czy nawet do żurku (tu najlepiej sprawdza się tofu wędzone). Świetnym pomysłem jest też przygotowanie tofucznicy, na którą przepis podajemy wyżej. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne