Wegański ser feta z tofu

Wegański ser feta zrobiony z tofu to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Tradycyjny grecki przysmak w wegańskiej odsłonie smakuje zupełnie jak oryginał! W przepisie na wegański ser feta warto skorzystać z 50 ml oliwy z suszonych pomidorów i 3 łyżek wody z kiszonych ogórków. Wypróbujcie wegański ser feta do kanapek lub koreczków na imprezę w rodzinnym gronie. 

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-tofu-1.Tofu kroimy w kostkę, a papryczkę chili i czosnek w plasterki. Oliwę i przyprawy, mieszamy. W tym momencie można dodać 50 ml zalewy z suszonych pomidorów i 3 łyżki wody z ogórków. Tofu, papryczkę, pomidory, czosnek, kapary i gałązki ziół wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko marynatą i zamykamy. Po 2 dniach wegański ser feta jest gotowy!

Porady

Zobacz też: frykadelki po grecku nadziewane fetą

Tofu to składnik, który można doprawić w dowolny sposób. Z łatwością pochłania zapachy i smaki innych składników. Tofu marynowane w oliwie z kminkiem będzie przypominał w smaku tradycyjny ser zgliwiały. Jeżeli dodamy do niego kurkumy to nabierze atrakcyjnego żółtego koloru. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy