Wegański ser

Wegański ser, czyli feta z tofu to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Tradycyjny grecki przysmak w roślinnej odsłonie smakuje zupełnie jak oryginał! Pasuje do kanapek, sałatek lub koreczków na imprezę w rodzinnym gronie. Odpowiednio przygotowany i doprawiony potrafi urzec nawet wielkich sceptyków bezmięsnej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na roślinny ser.

dodany przez: marlenas

przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)

Wegański ser - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: tofu kroimy w kostkę, a papryczkę chili i czosnek w plasterki. Rozdrabniamy suszone pomidory.

  • 2.

    Marynata: do oliwy dodajemy sól do smaku, bazylię (5 listków lub suszoną), tymianek (3 gałązki lub suszony) – mieszamy. W tym momencie można dolać 50 ml zalewy z suszonych pomidorów i 3 łyżki wody z ogórków.

  • 3.

    Wegański ser: do marynaty dodajemy tofu, papryczkę, pomidory, czosnek, kapary. Zamykamy pojemnik. Po 2 dniach feta z tofu jest gotowa.

Porady

  • Wegański ser można przygotować z różnymi dodatkami. Tofu z łatwością pochłania zapachy i smaki innych składników. Marynowane w oliwie z kminkiem będzie przypominał w smaku tradycyjny ser zgliwiały. Jeżeli dodamy do niego kurkumy to nabierze atrakcyjnego żółtego koloru.
  • Najlepiej sprawdzi się tutaj naturalne tofu twarde, ewentualnie ziołowe twarde.
  • Istotna jest też marynata, najlepiej, gdy przenika się w niej kilka różnych smaków. Pamiętajmy również o czasie marynowania – tofu powinno spędzić w zalewie minimum 1 dzień, a najlepiej ze 2–3.
  • Jednym z niezbędnych składników marynaty, zapewniający kwaskowy akcent, jest sok z cytryny. Ile go dodamy, to już zależy od naszych preferencji. Standardowa ilość to sok wyciśnięty z jednej cytryny na jedno opakowanie tofu.
  • Sztuczką, dzięki której wegańska ser wychodzi wyborny, jest dodanie do marynaty wody z ogórków kiszonych. Tofu przejmuje od niej słoność i intensywność, a jak wiadomo, są to cechy bardzo pożądane, bo charakteryzują klasyczny ser feta.
  • W marynacie do wegańskiego sera warto też umieścić odrobinę czosnku i chili dla zaostrzenia smaku oraz płatki drożdżowe, dzięki którym produkt zyska serowy posmak. Dla urozmaicenia możemy dolać do zalewy nieco oleju pozostałego po suszonych pomidorach albo ulubione zioła.

Notka redakcyjna

Do czego pasuje wegański ser?

Wegańska feta z tofu pasuje dokładnie to takich samych dań, co tradycyjna. Będzie świetnym dodatkiem do sałatki greckiej oraz innych sałatek, dopełni smak past i roladek na zimno, uzupełni kolorowe koreczki. Sprawdzi się też jako składnik wrapów, zapiekanek, tart, pizzy, pasztecików, dań makaronowych. Warte polecenia są również omlety i naleśniki z wegańskim serem, szczególnie jeśli połączymy go z brokułami, szpinakiem, pomidorami, fasolką szparagową albo pieczarkami. Pozostałe elementy przepisów wykonujemy tak samo, pamiętamy jedynie o zastąpieniu wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego.


Jak przechowywać fetę z tofu?

Feta z tofu przez cały czas powinna być przechowywana w zalewie, w której została zamarynowana. Oczywiście trzymamy ją w lodówce. Warto pamiętać, że tego rodzaju ser wegański nie jest produktem zbyt trwałym. Powinniśmy ją spożyć w ciągu kilku dni. Jednak porcja przygotowana z tego przepisu wystarczy na jedno danie - jeśli chcemy, żeby wegański ser w nim dominował - lub na dwa, jeśli ma być tylko dodatkiem smakowym.

Uwaga, jeśli dolejemy do zalewy oliwy lub oleju, czas przydatności do spożycia wydłuży się do około 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy