Wegański ser

Ocena:

4.48 (157)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegański ser, czyli feta z tofu to doskonały dodatek do sałatek i makaronów. Tradycyjny grecki przysmak w roślinnej odsłonie smakuje zupełnie jak oryginał! Pasuje do kanapek, sałatek lub koreczków na imprezę w rodzinnym gronie. Odpowiednio przygotowany i doprawiony potrafi urzec nawet wielkich sceptyków bezmięsnej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na roślinny ser.

Składniki:

  • tofu  300 g

  • oliwa z oliwek  150 ml

  • suszone pomidory  4 szt.

  • sok z cytryny  50 ml

  • kapary  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

  • papryka chili  1 szt.

  • sól  2 łyżeczki

  • bazylia  5 liści

  • tymianek  3 gałązki

Wegański ser - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: tofu kroimy w kostkę, a papryczkę chili i czosnek w plasterki. Rozdrabniamy suszone pomidory.

  • Krok 2:

    Marynata: do oliwy dodajemy sól do smaku, bazylię (5 listków lub suszoną), tymianek (3 gałązki lub suszony) – mieszamy. W tym momencie można dolać 50 ml zalewy z suszonych pomidorów i 3 łyżki wody z ogórków.

  • Krok 3:

    Wegański ser: do marynaty dodajemy tofu, papryczkę, pomidory, czosnek, kapary. Zamykamy pojemnik. Po 2 dniach feta z tofu jest gotowa.

Porady

  • Wegański ser można przygotować z różnymi dodatkami. Tofu z łatwością pochłania zapachy i smaki innych składników. Marynowane w oliwie z kminkiem będzie przypominał w smaku tradycyjny ser zgliwiały. Jeżeli dodamy do niego kurkumy to nabierze atrakcyjnego żółtego koloru.
  • Najlepiej sprawdzi się tutaj naturalne tofu twarde, ewentualnie ziołowe twarde.
  • Istotna jest też marynata, najlepiej, gdy przenika się w niej kilka różnych smaków. Pamiętajmy również o czasie marynowania – tofu powinno spędzić w zalewie minimum 1 dzień, a najlepiej ze 2–3.
  • Jednym z niezbędnych składników marynaty, zapewniający kwaskowy akcent, jest sok z cytryny. Ile go dodamy, to już zależy od naszych preferencji. Standardowa ilość to sok wyciśnięty z jednej cytryny na jedno opakowanie tofu.
  • Sztuczką, dzięki której wegańska ser wychodzi wyborny, jest dodanie do marynaty wody z ogórków kiszonych. Tofu przejmuje od niej słoność i intensywność, a jak wiadomo, są to cechy bardzo pożądane, bo charakteryzują klasyczny ser feta.
  • W marynacie do wegańskiego sera warto też umieścić odrobinę czosnku i chili dla zaostrzenia smaku oraz płatki drożdżowe, dzięki którym produkt zyska serowy posmak. Dla urozmaicenia możemy dolać do zalewy nieco oleju pozostałego po suszonych pomidorach albo ulubione zioła.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego pasuje wegański ser?

Wegańska feta z tofu pasuje dokładnie to takich samych dań, co tradycyjna. Będzie świetnym dodatkiem do sałatki greckiej oraz innych sałatek, dopełni smak past i roladek na zimno, uzupełni kolorowe koreczki. Sprawdzi się też jako składnik wrapów, zapiekanek, tart, pizzy, pasztecików, dań makaronowych. Warte polecenia są również omlety i naleśniki z wegańskim serem, szczególnie jeśli połączymy go z brokułami, szpinakiem, pomidorami, fasolką szparagową albo pieczarkami. Pozostałe elementy przepisów wykonujemy tak samo, pamiętamy jedynie o zastąpieniu wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego.


Jak przechowywać fetę z tofu?

Feta z tofu przez cały czas powinna być przechowywana w zalewie, w której została zamarynowana. Oczywiście trzymamy ją w lodówce. Warto pamiętać, że tego rodzaju ser wegański nie jest produktem zbyt trwałym. Powinniśmy ją spożyć w ciągu kilku dni. Jednak porcja przygotowana z tego przepisu wystarczy na jedno danie - jeśli chcemy, żeby wegański ser w nim dominował - lub na dwa, jeśli ma być tylko dodatkiem smakowym.

Uwaga, jeśli dolejemy do zalewy oliwy lub oleju, czas przydatności do spożycia wydłuży się do około 2 tygodni.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne