Tofu z warzywami

Ocena:

4.47 (206)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Tofu z warzywami marynowane w sosie tamari to fantastyczna propozycja na w pełni wegański i sycący obiad. Podane w towarzystwie kaszy i aromatycznego sosu zachwyci swym smakiem nawet najzagorzalszych amatorów diety mięsnej. Dodatkowo jego przygotowanie zajmie jedynie 30 minut.

Składniki:

  • papryka  100 g

  • marchewka  150 g

  • dymka  30 g

  • tofu  180 g

  • imbir  1 łyżeczka

  • sos sojowy  4 łyżki stołowe

  • cukier trzcinowy  1 łyżeczka

  • chili  0.5 łyżeczki

  • olej sezamowy  2 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  1 łyżka stołowa

  • czosnek  2 ząbki

Tofu z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marynowanie tofu: Tofu odciskamy z zalewy i kroimy w kostkę. Nacieramy je mieszanką sosu tamari (lub sojowego), oleju sezamowego, soku z cytrynu, imbiru, papryki chilli, cukru trzcinowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Zamarynowane tofu odkładamy na minimum pół godziny.

  • Krok 2:

    Tofu z warzywami: Dymkę obieramy i sieczemy na drobno. Marchewkę oraz paprykę kroimy w słupki julienne. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podsmażamy tofu na złoto. Dodajemy warzywa i smażymy przez kolejne 3–4 minuty na wysokim ogniu. Podajemy w towarzystwie kaszy lub innego ulubionego dodatku.

Porady

  • Do przygotowania dania można również użyć domowego sera z ciecierzycy. Swą konsystencją przypomina on trudno dostępne silken tofu.
  • Przepis na tofu z warzywami można dowolnie modyfikować – świetnie smakuje również z dodatkiem groszku cukrowego, brokułu, kalafiora, cukinii czy bakłażana.
  • Smażone tofu można też zaserwować z ryżem lub makaronem ryżowym czy typu udon. Ciekawym dodatkiem jest również makaron soba. 
  • Warzywa z tofu będą smakować lepiej, jeśli zostaną przygotowane na patelni typu wok. Rozgrzewa się ona równomiernie, dzięki czemu wszystkie składniki, po usmażeniu, będą chrupkie i smakowite.
  • Sos tamari to sos sojowy produkowany z sfermentowanej soi. Nie zawiera on dodatku pszenicy, dlatego też spokojnie mogą po niego sięgać osoby na diecie bezglutenowej. Jest on dostępny w większości dużych marketów i sklepach z orientalną żywnością. Jeżeli jednak nie uda się wam go kupić, możecie dodać do dania jego klasyczną wersję.
  • By uzyskać bardziej aromatyczne tofu w sosie sojowym, należy je zamarynować, a następnie zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika będzie miało ono bardziej porowatą konsystencję i bogatszy smak. 
  • Jeśli lubicie wędzone smaki, możecie dodać do marynaty odrobinę papryki wędzonej oraz kilka kropel aromatu dymnego. 
  • Do przygotowania smażonego tofu z warzywami można też użyć gotowego, zamarynowanego tofu. Wówczas należy jednak ograniczyć ilość przypraw dodawanych do dania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić tofu?

Tofu to składnik wielu dań, niezwykle ceniony zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Chętnie sięgają po niego osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Choć może wydawać się, że jego przygotowanie jest trudne i czasochłonne, wystarczy trzymać się kilku zasad, by zrobić je samodzielnie.

Najważniejszym składnikiem domowego tofu są suche ziarna soi. Zalewa się je wodą i odstawia na całą noc. Po namoczeniu należy je wypłukać i zblendować z dodatkiem świeżej wody. Kolejnym krokiem jest zagotowanie powstałej pasty w kilku litrach wody. Powstałą masę przecedza się przez sitko wyłożone gazą. Do odcedzonego mleka dodaje się gorzką sól, dzięki której napój roślinny się rozwarstwia. Wystarczy ponownie go odcedzić by otrzymać już niemalże gotowe tofu. Ostatnim krokiem jest owinięcie go gazą i dociążenie. Po upływie około dwóch godzin można cieszyć się gotowym, domowym serkiem.

Jak przyrządzić tofu?

Delikatny i uniwersalny smak tofu sprawia, że stanowi ono składnik wielu, rozmaitych dań – zarówno na słono, jak i na słodko. Tofu z warzywami to tylko jedna z licznych propozycji jego podania. Można z niego przygotować smakowite kotleciki, pasty czy twarożki. Dodaje się je do makaronów, omletów, zapiekanek, zup, faszerowanych warzyw lub szaszłyków. 

Na bazie tofu można też przygotować farsz do pierogów. W kuchni wegańskiej często zastępuje się nim produkty odzwierzęce, takie jak mięso, sery czy jajka. W wersji na słodko stanowi składnik czekoladowych musów, owocowych smoothie czy kremowych serników

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne