Marynowane tofu, znane także jako tofu w marynacie lub tofu przyprawione, to produkt pochodzenia roślinnego, uzyskiwany poprzez nasączanie kostek lub plastrów tofu mieszankami przypraw, sosów lub ziół i pozostawianie ich na określony czas, aby nabrały głębokiego smaku. Głównym składnikiem wyjściowym jest tofu, czyli skrzep białka sojowego, który – ze względu na swoją neutralność smakową – doskonale przyjmuje aromaty. Marynowane tofu jest szeroko stosowane w kuchniach azjatyckich i zachodnich jako substytut mięsa lub samodzielny komponent dania. Jego konsystencja może się różnić w zależności od typu tofu i długości marynowania – od miękkiej i wilgotnej do bardziej zwartej i suchej. Produkt gotowy najczęściej sprzedawany jest w formie chłodzonej, z dodatkiem zalewy lub w opakowaniu próżniowym.
Dane dotyczą marynowanego tofu gotowego do spożycia, w przeliczeniu na 100 g produktu.
Tofu wywodzi się z Chin, gdzie znane jest od ponad dwóch tysięcy lat. Jego powstanie przypisuje się przypadkowemu koagulowaniu mleka sojowego przez chińskiego kucharza. Marynowane tofu to nowszy wariant klasycznego tofu, który rozwinął się wraz z rosnącym zainteresowaniem kuchnią roślinną i potrzebą urozmaicenia smaku neutralnego tofu. Choć tradycyjne chińskie odmiany tofu fermentowanego bywają intensywnie marynowane, współczesne marynowane tofu jest przede wszystkim rezultatem kulinarnej adaptacji tego produktu do nowoczesnej kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej w Europie i Ameryce Północnej.
Marynowane tofu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, wegetariańskiej i nowoczesnej kuchni roślinnej. Idealnie sprawdza się jako składnik sałatek, dodatków do dań z woka, wrapów, kanapek, burgerów oraz misek typu Buddha bowl. Może być pieczone, grillowane, smażone lub spożywane na zimno, co daje dużą elastyczność kulinarną. Często stosowane jest w kuchni tajskiej, koreańskiej i chińskiej jako uzupełnienie dań na bazie ryżu lub makaronu ryżowego, ale również w kuchni śródziemnomorskiej – jako zamiennik sera lub mięsa. Współcześnie marynowane tofu znajduje też zastosowanie w kuchni typu fusion, np. w tacos, pastach kanapkowych czy daniach typu street food.
Marynowane tofu należy przechowywać w lodówce, najlepiej w temperaturze od 2°C do 5°C. Po otwarciu opakowania powinno zostać spożyte w ciągu 2–3 dni i przechowywane w szczelnym pojemniku lub pozostawione w zalewie – o ile została użyta. Produktu nie należy pozostawiać w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Marynowane tofu można zamrozić, choć po rozmrożeniu jego tekstura może się zmienić – stanie się bardziej gąbczasta, co niekiedy jest pożądane w potrawach wymagających wchłaniania sosu. Aby je zamrozić, najlepiej osuszyć tofu z nadmiaru zalewy, umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku lub torbie do mrożenia i zużyć w ciągu 2–3 miesięcy.