Tagliatelle z wędzonym łososiem

Szybko, smacznie i wykwintnie

dania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Składniki:

  • 170 g tagliatelle
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 szlotki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18 %)
  • pieprz
  • sól1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Nastawiam wodę na makaron (na każde 100 g makaronu gotujemy 1 litr wody).
  • Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na masełku. Gdy cebulka bedzie juz miękka dodajemy pokrojonego w większa kostkę łososia. Jeżeli ktoś lubi mozna podlac go w czasie smażenia małą ilością białego wina. W międzyczasie do gotującej się wody wrzucamy sól oraz makaron i gotujemy al dente (patrz na opakowaniu makaronu).
  • Do podsmażonego łososia dolewamy śmietany i dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje (jeżeli mamy mało sosu dolewamu więcej śmietany). Całośc doprawiam do smaku pieprzem i jeżeli ktoś potrzebuje to solą (uwaga sam łosoś już jest słony). Gdy makaron jest już gotowy wrzucamy go do sosu i mieszamy. Na telerzu posypujemy danie pitruszką.
  • Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy