Tagliatelle z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Nastawiam wodę na makaron (na każde 100 g makaronu gotujemy 1 litr wody).
Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na masełku. Gdy cebulka bedzie juz miękka dodajemy pokrojonego w większa kostkę łososia. Jeżeli ktoś lubi mozna podlac go w czasie smażenia małą ilością białego wina. W międzyczasie do gotującej się wody wrzucamy sól oraz makaron i gotujemy al dente (patrz na opakowaniu makaronu).
Do podsmażonego łososia dolewamy śmietany i dusimy do momentu aż śmietana zgęstnieje (jeżeli mamy mało sosu dolewamu więcej śmietany). Całośc doprawiam do smaku pieprzem i jeżeli ktoś potrzebuje to solą (uwaga sam łosoś już jest słony). Gdy makaron jest już gotowy wrzucamy go do sosu i mieszamy. Na telerzu posypujemy danie pitruszką.
Komentarze