Tagliatelle à la carbonara

Tagliatelle à la carbonara to smaczna propozycja na sycący obiad. Zamiast spaghetti użyto tagliatelle, który nadaje daniu objętości. Przygotuj ze znajomymi tagliatelle à la carbonara.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z makaronem tagliatelle

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Tagliatelle à la carbonara - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: obrane szalotki siekamy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, dodajemy szalotki i 5 listków estragonu. Gdy szalotki się zeszklą, polewamy je białym winem i redukujemy do 2/3 objętości. Odstawiamy.

  • 2.

    Makaron: gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Odcedzamy i przechowujemy w ciepłym miejscu z jedną łyżką wody z gotowania.

  • 3.

    Tagliatelle carbonara: w salaterce żółtka ubijamy z tartym parmezanem. Dodajemy szalotki i boczek, mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy, aby pokrył się sosem. Podajemy od razu, posypane listkami estragonu i płatkami parmezanu.

Porady

Zobacz także: linguine z łososiem i kremem z limonki


 


 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy