Tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym z papryką i krewetkami

Pyszny aromatyczny sos pomidorowy z papryką i czosnkiem oraz z dodatkiem krewetek.

dania z makaronemtagliatelle

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 153 głosów)

Składniki:

  • 6 gniazd makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 czerwonej papryki, posiekanej w drobną kosteczkę
  • 125 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu
  • 60 ml białego wina półsłodkiego
  • opakowanie mrożonych krewetek tygrysich (bez pancerzy i bez ogonków)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, rukola do podania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać czosnek i paprykę. Smażyć na małym ogniu do czasu aż czosnek zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodać przecier pomidorowy i wlać wino. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • 2. Gotować przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • 3. W międzyczasie gotować makaron w osolonej wodzie, przez około 10 minut, odsączyć jak będzie al dente (lekko twardawy).
  • 4. Na patelnię z sosem włożyć delikatnie oprószone solą krewetki, gotować na średnim ogniu przez parę minut. Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę kremówkę oraz natkę pietruszki i mieszając gotować przez 15 sekund. Na patelnię z krewetkami włożyć makaron, wymieszać i przełożyć do dwóch głębokich talerzy. Zaraz podawać z dodatkiem rukoli.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy