Makaron tagliatelle z pomidorami i mozzarellą to pomysł na pyszny obiad w prosty mprzepisie.
(średnia 4.46 z 151 głosów)
ponad kilogram różnokolorowych pomidorków (np. cherry, kumato, gruszkowych, tygrysich itp)
makaron tagliatelle, najlepiej świeży
2 opakowania mozarelli
dwie garście świeżych liści bazylii
łyżeczka soli
oliwa Extra Vergine
Przepis na makaron ze świeżymi pomidorami jest tak prosty jak prosta jest włoska kuchnia. W Cucina Italina najpiękniejsze jest wydobywanie fantastycznych smaków z kilku składników – zestawienia doskonałe, cudownie się uzupełniające. Ta propozycja to wariacja popularnej trójskładnikowej sałatki Caprese, zainspirowana włoskimi propozycjami Jamiego Oliviera.
Każdego lata czekamy na moment, gdy w ogródku dojrzeje tyle pomidorów, żebym móc przygotować ulubiony makaron, który jest kwintesencją włoskiej kuchni. Pomidory, dojrzałe pod prawdziwym słońcem, dają tutaj zarówno słodycz jak i delikatną kwaskowość.
To idealny, lekki obiad lub lunch. Cały sekret kryje się w tym, że na samym wstępie, pokrojone na cząstki pomidory zasypuje się sporą ilością soli, która wyciąga z naszych owoców nadmiar wody. Sól spływa razem z wodą, i zostaje w pomidorach tylko esencja ich smaku.
Pomidorki tniemy na kawałki: połówki, ćwiartki itp. Przesypujemy do sitka, które wstawiamy do miski (by woda miała gdzie spływać z pomidorów). Zasypujemy solą, mieszamy i zostawiamy na jakieś 20 minut. W tym czasie możemy opłukać bazylię i posiekać ją niezbyt drobno, a mozarellę porwać na kawałki nie większe niż dwa centymetry. Kiedy pomidory są już gotowe, gotujemy makaron (pasta fresca gotuje się błyskawicznie – około 3 minuty, a jeżeli gotujemy suchy makaron, trzeba go wstawić odpowiednio wcześniej), a następnie gorący wrzucamy do dużej miski, dodajemy pomidorki z sitka, bazylię, mozarellę i polewamy wszystko oliwą. Stawiamy michę na stole i zajadamy wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi.
Przepis nadesłała Jowita Stachowiak, autorka bloga Kuchnia Pachnąca Oliwą.
Komentarze