Smażone maślaki

Przygotowanie: 15 minut Duszenie: 15 minut Porcja: 140 kcal Składniki na 4–6 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sos grzybowy

Czas przygotowania:
15min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.26 z 243 głosów)

Składniki:

  • 3/4 kg jędrnych maślaków
  • 5 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Smażone maślaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby dobrze oczyścić, odciąć trzonki. Z kapeluszy ściągnąć skórkę, dokładnie opłukać, osuszyć. Większe przekroić na pół.
  • Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, przykryć. Dusić do miękkości około
  • 15 minut. Gdy puszczą sok, doprawić. Dokładnie wymieszać
  • Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.
  • Na różne sposoby
  • Maślaki można także zapiekać z sosem beszamelowym, dusić w śmietanie lub smażyć w orzechowej
  • panierce. Smaczne są również kiszone.

Kalorie: 140

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy

Główne składniki: