Smażone maślaki

Ocena:

4.26 (243)

  • 15 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 15 minut Duszenie: 15 minut Porcja: 140 kcal Składniki na 4–6 porcji

Składniki:

  • 3/4 kg jędrnych maślaków
  • 5 dag masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Smażone maślaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby dobrze oczyścić, odciąć trzonki. Z kapeluszy ściągnąć skórkę, dokładnie opłukać, osuszyć. Większe przekroić na pół.
  • Cebule obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać grzyby, przykryć. Dusić do miękkości około
  • 15 minut. Gdy puszczą sok, doprawić. Dokładnie wymieszać
  • Podawać na ciepło ze świeżą bagietką.
  • Na różne sposoby
  • Maślaki można także zapiekać z sosem beszamelowym, dusić w śmietanie lub smażyć w orzechowej
  • panierce. Smaczne są również kiszone.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne