Soki, Lunch
Kolekcja Soki, Lunch zawiera 28 przepisów
Przepisy w kolekcji Soki, Lunch

Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem to szybka i sycąca propozycja na lunch do pracy lub pomysł na lekką kolację. Niepalona kasza gryczana ma łagodniejszy, słodszy smak niż jej palona odmiana. Dzięki temu zasmakuje osobom, które na co dzień nie przepadają za gorzkim smakiem kaszy.
Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem

Wyrazista i pyszna zupa krewetkowa to pomysł na obiad w orientalnym stylu. Zadbajmy o dobre krewetki i odpowiednie przyprawy - to właśnie imbir, trawa cytrynowa i pasta curry dodadzą zupie smaku. Najczęściej jest to tajska zupa krewetkowa. Zupa krewetkowa po tajsku nie stroni od ostrych dodatków np.: papryczki chilli, kurkumy i czosnku. Oto pyszny przepis na zupę krewetkową.
Zupa krewetkowa

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem.
Jagouleh z łososiem

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym.
Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami

Stek z kalafiora to przepis na letni obiad dla całej rodziny. Stek z kalafiora jest bogaty w smak umami, który pokochają nawet mięsożercy. Przygotowując stek z kalafiora warto pamiętać o dodatku sosu lub świeżej surówki.
Stek z kalafiora

Gnocchi to smaczny dodatek do obiadu. Te włoskie kluseczki są łudząco podobne do naszych kopytek. Mają jednak charakterystyczne rowki uzyskiwane dzięki małej drewnianej tarce, po powierzchni której przesuwa się gnocchi. Kluseczki można podawać na różne sposoby, my postawiliśmy na młode warzywa. Wiosną i latem takie połączenia smakują nam najlepiej. Sprawdźcie nasz przepis na gnocchi!
Gnocchi z młodymi warzywami

Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to idealne danie obiadowe w sezonie szparagowym. Podane z delikatnym sosem świetnie sprawdzi się w porze lunchu. Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską to zdrowe danie pełne odżywczego błonnika.
Białe szparagi z fasolą i szynką wiejską

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej kalafiorowej. Jest na tyle smaczna, że żaden mięsożerca nie powinien mieć problemu, żeby zjeść ją ze smakiem. Ba, może nawet upomnieć się o dokładkę! Ta pyszna zupa zagości w waszym kulinarnym repertuarze na stałe, gwarantujemy! Przepis poleca Daria Ładocha.
Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Bataty faszerowane botwinką i sałatką to zupełnie nietypowy sposób na wykorzystanie młodych listków buraków. W tej wersji powinny zasmakować nawet tym, którzy zwykle za nimi nie przepadają. Słodkie bataty z piekarnika smakują pysznie! Można przygotować je na lekką kolację lub lunch, a nawet na obiad.
Bataty faszerowane botwinką i sałatką

Burger z kalafiora w wersji fit to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych burgerów mięsnych i roślinnych. Postanowiliśmy, że zrezygnujemy w nim z pieczywa, a zamiast niego użyjemy listków świeżej sałaty i innych warzyw. Kotlety kalafiorowe możecie jednak wykorzystać także w inny sposób i podać na przykład z ziemniakami i surówką. Sprawdzą się także jako dodatek do kanapek.
Burger z kalafiora w wersji fit

Bruschetta to przepis kuchni włoskiej. W wersji tradycyjnej to po prostu grubo pokrojone kromki chleba polane niewielką ilością oliwy, podawane z posiekanymi pomidorami i listkami bazylii. My proponujemy bruschettę w dwóch odsłonach: z pieczonymi burakami i śliwką oraz z musem z selera i sałatką z ciecierzycy. Przepisy poleca Agata Wojda.
Bruschetta - przepis na dwa sposoby

Krem z zielonego groszku kojarzy nam się z wiosną. Wszystko przez ten piękny, intensywnie zielony kolor. Krem z zielonego groszku wspaniale komponuje się z chrupiącymi grzankami i aksamitnie delikatnym jajkiem w koszulce. To zupa, której nigdy nie mamy dość. Zróbcie ją sobie na wiosenny obiad na balkonie - niech będzie pysznie!
Krem z zielonego groszku z jajkiem w koszulce

Grillowane pory z warzywami to wspaniały pomysł na wiosenno-letnią przekąskę. Smakują najlepiej właśnie wtedy, ponieważ pory są delikatne i aromatyczne. Intensywny smak warzyw komponuje się z kukurydzą i pomidorami, a cytrusowe nuty dodają całemu daniu orientalny posmak.
Grillowane pory z warzywami

Doskonała sałatka z szynką i gruszką, podana z dressingiem na bazie miodu i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka sprawdzi się na kolację ze znajomymi, jak i drugie śniadanie do pracy. Sałatka z szynką i gruszką to ciekawa alternatywa dla nudnych sałatek z pomidora, ogórka i sałaty. Zróbcie sobie to niebanalne danie!
Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Małe zapiekane cuda z grzybami - babeczki z grzybami prosto z kokilek wyglądają pięknie i smakują doskonale! Do farszu polecamy grzyby leśne - całość będzie pięknie pachnieć! Babeczki z grzybami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobra opcja na przekąskę lub pełnoprawny posiłek.
Babeczki z grzybami
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »