Kurczak z dynią to szybkie danie obiadowe, które zamyka smak jesieni w kilku prostych składnikach. Delikatne mięso drobiowe w kremowym sosie i słodki miąższ dyni podkreślają rozgrzewające przyprawy w postaci cynamonu i chili. Kompozycję rewelacyjnie dopełni kasza pęczak lub ryż. Sycący kurczak z dynią poleca się na rodzinną ucztę.
Autor wideo: NatuNaturally
(średnia 0 z 0 głosów)
Dynia: myjemy ją i obieramy ze skóry. Usuwamy gniazda nasienne. Oczyszczony miąższ kroimy w kostkę. Posypujemy go słodką papryką. Rozgrzewamy na patelni 5 łyżek oliwy. Podsmażamy na niej dynię do miękkości. Zajmie to około 20 minut.
Pierś z kurczaka: dzielimy na kawałki o długości 3 cm. Oprószamy mięso solą, pieprzem, chili i cynamonem. Por kroimy w cienkie talarki. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę. Wrzucamy przyprawione kawałki kurczaka i por. Smażymy oba składniki przez 10 minut.
Kurczak z dynią: łączymy zawartość obu patelni. Dodajemy śmietankę i sok z cytryny lub limonki. Podgrzewamy całość przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
Podanie: przekładamy danie na talerze. Dekorujemy je świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Serwujemy z kaszą pęczak lub ryżem.
dania główne, dania z kurczaka, kurczak z warzywami - zobacz inne inspiracjePorady
- Do kurczaka pasuje dynia piżmowa, hokkaido lub muscat. Wszystkie te odmiany mają subtelny, słodki miąższ i delikatne nuty orzechowe, które dobrze komponują się z białym mięsem drobiowym. Wybierając składniki do obiadu, zawsze warto kierować się sezonowością i świeżością produktów. Soczysty kurczak z dynią to potrawa typowo jesienna.
- Jeśli chcemy nieco rozrzedzić sos, możemy wlać na patelnię bulion warzywny. Sprawdzi się też rosół drobiowy, który został nam z poprzedniego obiadu.
- Oliwa dobrej jakości doskonale podkreśla słodycz dyni. Możemy też wykorzystać olej z pestek winogron lub orzeszków ziemnych.
- Danie można wzbogacić różnymi dodatkami. Świetnie smakuje na przykład kurczak z dynią i pieczarkami lub grzybami leśnymi. Możemy też wrzucić na patelnię pomidory koktajlowe lub marchewkę. Pomarańczową tonację kolorystyczną potrawy z powodzeniem przełamie cukinia, szpinak lub jarmuż.
- Otrzymamy treściwy, pełnowartościowy posiłek, jeśli podamy naszą potrawkę z kaszą pęczak. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby przyrządzić inne dodatki, takie jak ryż na sypko, pieczone ziemniaki, kuskus lub kasza gryczana. Ciekawym daniem obiadowym, które z pewnością przypadnie go gustu najmłodszym smakoszom, jest makaron z dynią i kurczakiem. Najlepiej wykorzystać kokardki, kolanka lub rurki.
- Jeśli chcemy przyrządzić danie bez laktozy, możemy zamienić śmietankę na mleko kokosowe. Jest to też ciekawy pomysł, jeśli chcemy pójść w azjatyckie smaki. Pyszne, kremowe curry z dynią i kurczakiem zrobimy z łatwością, jeśli zaopatrzymy się w aromatyczną czerwoną pastę na bazie chili, trawy cytrynowej, limonki, czosnku, imbiru i kolendry. Można ją kupić w sklepach z produktami kuchni świata lub zrobić samemu.
- Żeby dynia miała przypieczoną, rumianą skórkę, warto przyrządzić ją w piekarniku. Taki sposób obróbki wyciąga z tego warzywa wszystko, co najlepsze, a przede wszystkim doskonale uwydatnia jego korzenną słodycz. Co dodać do pieczonej dyni? Sprawdzą się takie przyprawy jak gałka muszkatołowa, płatki chili, kardamon lub szafran, a także świeże zioła – rozmaryn i tymianek. Do naczynia z dynią warto wrzucić też czosnek w łupince, który po upieczeniu staje się słodkawy i kremowy.
- Jesienią na naszych stołach często gości zupa krem z dyni, ale warto puścić wodze kulinarnej fantazji i przygotować także inne dania. Co zrobić z dyni? Fantastyczne, warte wypróbowania przepisy to na przykład pierożki ze słodkim, korzennym farszem, racuchy dyniowe lub sałatka z pieczoną dynią.
Komentarze