Roladki z szynki

Roladki z szynki to prosty i smaczny pomysł na imprezową przekąskę. Świetnie sprawdzą się zarówno na przyjęciach na stojąco, jak i na kolacji w rodzinnym gronie. Połączenie jakościowej wędliny, jajek i sera z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. A do tego przygotowanie zawijańców z szynki zajmie wam mniej niż 20 minut.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 198 głosów)

Roladki z szynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie farszu do roladek: Jajka gotujemy przez około 8 minut od momentu zagotowania się wody. Wrzątek z garnka wylewamy i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ser żółty trzemy na tarce o drobnych oczkach. W dużej misce łączymy ze sobą starte jajka i ser. Dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól. Całość mieszamy.

  • 2.

    Przygotowanie zawijanych plastrów szynki: Na dużej desce układamy plasterki szynki. W środek każdego plastra nakładamy po czubatej łyżce farszu. Zawijamy roladki.

Porady

  • Jeśli planujecie podać roladki z szynki na imprezie, polecamy nadziać je na wykałaczki, co ułatwi sięganie po przekąski.
  • Przepis jest prosty, a do jego wykonania potrzeba jedynie kilku produktów. Warto więc zaopatrzyć się w prawdziwie jakościowe składniki. Szynka faszerowana będzie smaczniejsza jeśli do jej przygotowania wykorzystacie własnoręcznie zrobiony majonez
  • Do przygotowania faszerowanej szynki najlepiej sprawdzą się sery twarde – takie jak gouda, ementaler, czy też radamer.
  • Dla urozmaicenia smaku, polecamy dodać do farszu kilka posiekanych ogórków kiszonych oraz pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną. Zawijana szynka z farszem świetnie smakuje też z odrobiną domowego chrzanu.
  • Roladki z szynki konserwowej można też urozmaicić dodatkiem ogórka zielonego, pasty z awokado, marynowanych pieczarek lub drobno posiekanej rzodkiewki.

Notka redakcyjna

Jaka szynka do zawijania?

Przepis na szynkę faszerowaną jest prosty, ale finalny smak przekąski zależy głównie od wykorzystanych składników. Do przygotowania roladek z wędliny najlepiej sprawdzą się szynki wędzone i konserwowe. Warto sięgnąć po własnoręcznie wykonaną domową szynkę bez zbędnych, chemicznych dodatków. By ułatwić sobie zawijanie roladek, warto wykorzystać wędlinę pokrojoną w duże plastry o średniej grubości. Zbyt grube plasterki mogą się łamać podczas rolowania. Z kolei, jeśli użyjemy plastrów o za małej średnicy, może to poskutkować wypływaniem farszu na zewnątrz roladek. 

Bezmięsne roladki zawijane

Popularną przekąskę można również przygotować w wersji wegetariańskiej. Wystarczy zamiast klasycznej szynki, użyć do ich przygotowania roślinnych plastrów o smaku szynki. Jeśli planujecie podać roladki weganom, konieczna będzie również zmiana składników w farszu. Wówczas polecamy przygotować go na bazie zblendowanego tofu, wegańskiego sera żółtego, ogórka kiszonego, czerwonej papryki  i roślinnego majonezu. Dla urozmaicenia smaku polecamy dodać do farszu sól kala namak, pieprz oraz odrobinę płatków drożdżowych.


Roladki z szynki w galarecie – przepis

Zawijane roladki w galarecie to ciekawy pomysł na sylwestrową lub świąteczną przekąskę. Pięknie prezentują się na stole, a do tego naprawdę dobrze smakują. Ich przygotowanie nie różni się nazbyt od klasycznych roladek z wędliny. Wystarczy, że do bulionu (warzywnego lub mięsnego) dodamy kilka łyżeczek uprzednio rozpuszczonej żelatyny. Następnie na dno naczynia żaroodpornego lub szczelnej foremki wylewamy odrobinę płynu. Bulion z żelatyną powinien jedynie pokryć dno. Naczynie przekładamy do lodówki. Czekamy aż galareta zastygnie. Następnie układamy na niej roladki z szynki przygotowane wedle podanego powyżej przepisu. Całość zalewamy resztą galarety i odstawiamy do stężenia w lodówce. Galaretę z szynką faszerowaną polecamy podawać z odrobiną sosu chrzanowego lub łyżeczką majonezu. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy