REKLAMA

Przyprawa curry

31 przepisów

przyprawa-curry

Przyprawa curry to orientalny dodatek do różnego rodzaju potraw – zarówno mięsnych, jak i jarskich. Składa się z wielu różnych przypraw, będąc jedną z najpopularniejszych mieszanek na świecie. Nazwa curry wywodzi się z języka hinduskiego, gdzie „turcarri” oznacza przygotowywanie potraw z użyciem różnych ziół. Co wchodzi zatem w skład przyprawy curry, jakie posiada ona właściwości i w jaki sposób można ją zastosować w kuchni?

Mieszanka curry składa się z wielu ziół, roślin korzennych oraz suszonych warzyw, którym zawdzięcza swój wyjątkowy smak, kolor i aromat. W skład curry zwykle wchodzą: kurkuma, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, papryczka chilli, kminek, kmin rzymski, kolendra, kozieradka, gorczyca, koper włoski, czosnek, cynamon i fenkuł.

Przyprawa curry: właściwości 

Proszek curry, dzięki zawartości w składzie wielu przypraw, wykazuje pozytywne właściwości zdrowotne. Mieszanka ta zawiera wiele witamin i minerałów, takich jak m.in.: witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy i niacyna), witaminy C i K, potas, żelazo, wapń, magnez, miedź, fosfor, selen.

Dzięki wysokiej zawartości kurkumy, właściwości curry wiążą się z działaniem przeciwzapalnym. Pomaga zwalczać niestrawność żołądka, reguluje procesy trawienne, a także pozwala obniżyć poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz cukru we krwi. Kurkuma zawarta w curry zwiększa również odporność organizmu i rozrzedza krew. 

Przyprawa curry właściwości zdrowotne zawdzięcza również imbirowi. Ta roślina korzenna wykazuje działanie antywirusowe i antybakteryjne. Wspomaga procesy trawienne, zwiększa apetyt, zwalcza mdłości oraz redukuje bóle żołądkowe. Pomaga również w zapobieganiu i zwalczaniu infekcji, gdyż aktywizuje układ odpornościowy. Wpływa poza tym na obniżenie poziomu złego cholesterolu.

W mieszance curry znajdziemy również czosnek, który jest uznawany za naturalny antybiotyk, zwalczający bakterie odpowiedzialne za rozwój przeziębienia i innych infekcji. Przyprawa curry zawiera również w swoim składzie goździki, które wykazują działanie przeciwbólowe, wiatropędne oraz poprawiające pracę układu trawiennego. 

Właściwości curry dotyczą również pobudzania apetytu, co stanowi zwłaszcza zasługę kardamonu. Zawarty w mieszance kminek działa bakteriobójczo, wiatropędnie i przeciwskórczowo. Kmin rzymski wykazuje działanie przeciwzapalne, napotne, moczopędne oraz pobudzające pracę serca.

Koper włoski w przyprawie curry działa przeciwzapalnie, moczopędnie oraz wykrztuśnie. Cynamon posiada natomiast działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, dezynfekujące, obniżające poziom cukru we krwi, przyśpieszające metabolizm, a także pomaga w oczyszczaniu organizmu. 

Przyprawa curry: zastosowanie w kuchni 

Curry to przyprawa o specyficznym pikantnym aromacie oraz wyrazistym smaku. Dzięki sporej zawartości kurkumy przyjmuje pomarańczową barwę. Warto zachować ostrożność, używając curry w kuchni, aby nie pobrudzić mebli czy ubrań, ponieważ ciężko będzie je później wyczyścić.

Zatem do czego przyprawa curry będzie najlepiej się nadawać? Przede wszystkim nadaje doskonały smak takim potrawom jak sosy, warzywa, pasty mięsne i roślinne, zupy – zwłaszcza kremy, ryby, różnego rodzaju mięso, sałatki, potrawy jajeczne, ryż, kasze – w tym zwłaszcza bulgur oraz jaglana, warzywa gotowane, leczo, gulasz, bigos, rośliny strączkowe – zwłaszcza ciecierzyca i soczewica, potrawy z serem, krewetki, tofu, ziemniaki, jajecznica i omlety.

Przyprawa curry powinna być dodawana do potraw pod sam koniec gotowania, aby zachować wyrazisty smak i aromat takiej mieszanki. Posiłki z dodatkiem curry stają się bardziej pikantne, dzięki czemu nabierają orientalnego charakteru. Przyprawę należy jednak dodawać z umiarem, aby nie zdominowała smaku potrawy.