Kurczak z marchewką to banalnie prosty przepis, w którym główne role grają kurczak i marchewka, odpowiednio doprawione curry, miodem i kardamonem. Danie jest niezwykle lekkie i delikatne w smaku. Pokochają je dzieci, a dorośli będą prosić o dokładkę. Czy szukacie pomysłu na obiad? Sprawdzony przepis na kurczaka z marchewką już czeka.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Mięso: usuwamy ścięgna i tłuszcz z piersi kurczaka. Kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
Doprawianie: dodajemy przyprawy: curry, paprykę słodką, kardamon.
Smażenie: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy kurczaka i mieszając, obsmażamy go.
Marchew: obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy na patelnię, dokładamy miód, mieszamy i smażymy 2 minuty.
Wykończenie kurczaka z marchewką: wlewamy wodę, mieszamy, przykrywamy i dusimy 5–7 minut. Doprawiamy do smaku.
Porady
- Do tak przygotowanego dania pasują w zasadzie wszystkie standardowe dodatki: ziemniaki, kasze, ryże, makarony czy lane kluseczki.
- Doskonale komponuje się z surówkami, np. z surówką z brokuła, surówką colesław czy sałatką z cykorii.
- Danie możemy wzbogacić i przygotować ulubioną potrawę z dziecięcych lat, czyli kurczaka z marchewką i groszkiem. Słodkawa potrawka doskonale skomponuje się z ryżem basmati lub jaśminowym.
- Jeżeli wolimy bardziej zdecydowane smaki, możemy dodać więcej curry i kardamonu oraz dodać paprykę ostrą, według uznania.
- Zamiast piersi z kurczaka możemy użyć jego innych części, np. polędwiczki, udka pozbawione kości i skórki.
- Mięso możemy usmażyć na maśle klarowanym, które doskonale współgra ze słodkim miodem, curry i marchewką. Nie musimy się też martwić, że się spali, ponieważ ma wyższy stopień dymienia niż zwykłe masło.
Komentarze