Ewa Niepytalska

Bobotie – afrykańska zapiekanka z mięsem

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Bobotie to aromatyczne danie mięsne złożone z mielonej jagnięciny lub wołowiny i suszonych owoców, zapieczonych pod rumianą warstwą z jajek. Zazwyczaj serwuje się je z żółtym ryżem, który swój kolor zawdzięcza sproszkowanej kurkumie. Potrawa kojarzona jest przede wszystkim z RPA, chociaż podejrzewa się, że zapiekanka bobotie pochodzi z indonezyjskiej wyspy Jawa. Zaskoczcie swoich gości, serwując na obiad perfekcyjnie przyprawione mięso pod kremową pierzynką.  

Składniki:

  • mięso mielone wołowe  1 kg

  • chleb tostowy  60 g

  • mleko  200 ml

  • cebula  100 g

  • czosnek  10 g

  • ocet winny  12 ml

  • koncentrat pomidorowy  50 g

  • olej  15 ml

  • przyprawa curry  10 g

  • kumin (kmin rzymski)  6 g

  • kurkuma  6 g

  • korzeń imbiru  10 g

  • słodka papryka  6 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • rodzynki  50 g

  • suszone morele  50 g

  • migdały  15 g

  • jajka  2 szt.

  • sól  9 g

  • pieprz  6 g

Bobotie – afrykańska zapiekanka z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Migdały siekamy. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać nasze bobotie, smarujemy niewielką ilością oleju za pomocą pędzelka. 

  • Krok 2:

    Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy czosnek i imbir. Podgrzewamy, aż uwolnią się z nich aromaty. Uważamy, żeby ich zbytnio nie zarumienić. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Całość mieszamy przez kilka minut na patelni, dzięki czemu wydobywamy smak pomidorów. Dokładamy mięso i smażymy je, energicznie rozdrabniając łyżką lub widelcem, żeby nie powstały zbyt duże grudki. Zanim całkowicie się zarumieni i będzie można je zdjąć z patelni, wsypujemy przyprawy: curry, kmin, kurkumę, paprykę, sól i pieprz.  

  • Krok 3:

    Przygotowanie zapiekanki: chleb wyjmujemy z mleka i odciskamy nadmiar płynu. Jeśli się nie rozpadł podczas namaczania, rwiemy go na kawałki. Mleko będzie nam potrzebne do pierzynki jajecznej, więc odstawiamy je na razie na bok. Chleb i pozostałe składniki – morele, rodzynki i migdały łączymy z usmażonym mięsem. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy.  

  • Krok 4:

    Wierzchnia warstwa: jajka roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczył się chleb. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie wylewamy na warstwę mięsną. Na wierzchu zapiekanki układamy listki laurowe. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: bobotie wkładamy na środkową półkę piekarnika na 40 minut. Po tym czasie pierzynka jajeczna powinna się dobrze ściąć i zarumienić.   

Porady

  • Nasza afrykańska zapiekanka musi być solidnie doprawiona i aromatyczna. Po usmażeniu mięsa i dodaniu wszystkich składników spróbujmy odrobinę naszej mieszanki. Możemy dodać więcej curry, jeśli jest taka potrzeba.  
  • Zapiekanka bobotie to nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Proces jej przyrządzania można jednak jeszcze ułatwić i w naczyniu żaroodpornym ułożyć surową mieszankę mięsną. Przekonamy się wtedy, że danie to do złudzenia przypomina pieczeń rzymską.  
  • Bobotie najczęściej podaje się z ryżem na sypko z dodatkiem kurkumy lub curry. Z tym aromatycznym mięsnym daniem dobrze komponuje się także sos sambal oelek pochodzący z kuchni Indonezji, w której narodził się pomysł na zapiekankę. Afrykańskie smaki uzupełni natomiast sos w stylu chakalaka, czyli pikantny warzywny relisz.  
  • Zapiekankę z RPA polubią szczególnie miłośnicy połączenia wołowiny lub jagnięciny ze słodkimi owocami. Smak ten można jeszcze podkręcić poprzez ułożenie na mięsnej warstwie pokrojonego w plastry banana i dodanie wiórków kokosowych lub prażonych płatków migdałów do jajecznej pierzynki. Uzyskamy wtedy jeden z wielu znanych wariantów tego dania. 
  • Niejeden przepis na bobotie poleca użycie sosu worcestershire. Nie jest to jednak składnik, który każdy ma w domu, a profil smakowy, jaki wnosi do dania, można uzyskać za pomocą octu, koncentratu pomidorowego i cukru lub słodkich składników. Można zamiast niego użyć sosu sojowego lub przyprawy maggi. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne