Adobe Stock
0 (0)
Bobotie to aromatyczne danie mięsne złożone z mielonej jagnięciny lub wołowiny i suszonych owoców, zapieczonych pod rumianą warstwą z jajek. Zazwyczaj serwuje się je z żółtym ryżem, który swój kolor zawdzięcza sproszkowanej kurkumie. Potrawa kojarzona jest przede wszystkim z RPA, chociaż podejrzewa się, że zapiekanka bobotie pochodzi z indonezyjskiej wyspy Jawa. Zaskoczcie swoich gości, serwując na obiad perfekcyjnie przyprawione mięso pod kremową pierzynką.
mięso mielone wołowe 1 kg
chleb tostowy 60 g
mleko 200 ml
cebula 100 g
czosnek 10 g
ocet winny 12 ml
koncentrat pomidorowy 50 g
olej 15 ml
przyprawa curry 10 g
kumin (kmin rzymski) 6 g
kurkuma 6 g
korzeń imbiru 10 g
słodka papryka 6 g
liść laurowy 2 szt.
rodzynki 50 g
suszone morele 50 g
migdały 15 g
jajka 2 szt.
sól 9 g
pieprz 6 g
Przygotowanie: chleb zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Korzeń imbiru obieramy i ścieramy na tarce. Migdały siekamy. Morele kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Naczynie żaroodporne, w którym będziemy zapiekać nasze bobotie, smarujemy niewielką ilością oleju za pomocą pędzelka.
Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy czosnek i imbir. Podgrzewamy, aż uwolnią się z nich aromaty. Uważamy, żeby ich zbytnio nie zarumienić. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Całość mieszamy przez kilka minut na patelni, dzięki czemu wydobywamy smak pomidorów. Dokładamy mięso i smażymy je, energicznie rozdrabniając łyżką lub widelcem, żeby nie powstały zbyt duże grudki. Zanim całkowicie się zarumieni i będzie można je zdjąć z patelni, wsypujemy przyprawy: curry, kmin, kurkumę, paprykę, sól i pieprz.
Przygotowanie zapiekanki: chleb wyjmujemy z mleka i odciskamy nadmiar płynu. Jeśli się nie rozpadł podczas namaczania, rwiemy go na kawałki. Mleko będzie nam potrzebne do pierzynki jajecznej, więc odstawiamy je na razie na bok. Chleb i pozostałe składniki – morele, rodzynki i migdały łączymy z usmażonym mięsem. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wyrównujemy.
Wierzchnia warstwa: jajka roztrzepujemy z mlekiem, w którym moczył się chleb. Doprawiamy solą i pieprzem. Ostrożnie wylewamy na warstwę mięsną. Na wierzchu zapiekanki układamy listki laurowe.
Pieczenie: bobotie wkładamy na środkową półkę piekarnika na 40 minut. Po tym czasie pierzynka jajeczna powinna się dobrze ściąć i zarumienić.
Porady
- Nasza afrykańska zapiekanka musi być solidnie doprawiona i aromatyczna. Po usmażeniu mięsa i dodaniu wszystkich składników spróbujmy odrobinę naszej mieszanki. Możemy dodać więcej curry, jeśli jest taka potrzeba.
- Zapiekanka bobotie to nieskomplikowane danie jednogarnkowe. Proces jej przyrządzania można jednak jeszcze ułatwić i w naczyniu żaroodpornym ułożyć surową mieszankę mięsną. Przekonamy się wtedy, że danie to do złudzenia przypomina pieczeń rzymską.
- Bobotie najczęściej podaje się z ryżem na sypko z dodatkiem kurkumy lub curry. Z tym aromatycznym mięsnym daniem dobrze komponuje się także sos sambal oelek pochodzący z kuchni Indonezji, w której narodził się pomysł na zapiekankę. Afrykańskie smaki uzupełni natomiast sos w stylu chakalaka, czyli pikantny warzywny relisz.
- Zapiekankę z RPA polubią szczególnie miłośnicy połączenia wołowiny lub jagnięciny ze słodkimi owocami. Smak ten można jeszcze podkręcić poprzez ułożenie na mięsnej warstwie pokrojonego w plastry banana i dodanie wiórków kokosowych lub prażonych płatków migdałów do jajecznej pierzynki. Uzyskamy wtedy jeden z wielu znanych wariantów tego dania.
- Niejeden przepis na bobotie poleca użycie sosu worcestershire. Nie jest to jednak składnik, który każdy ma w domu, a profil smakowy, jaki wnosi do dania, można uzyskać za pomocą octu, koncentratu pomidorowego i cukru lub słodkich składników. Można zamiast niego użyć sosu sojowego lub przyprawy maggi.