Przepisy na prawdziwki

112 przepisów

Prawdziwki to znane, potoczne określenie grzybów o nazwie borowik szlachetny. To dość rzadko spotykany grzyb jadalny, chętnie używany w kuchni ze względu na szczególny aromat i wyrazisty smak. Prawdziwek jest znaleziskiem szczególnie pożądanym przez grzybiarzy. Polecamy sprawdzone przepisy na prawdziwki.

Prawdziwki: pomysły na potrawy

Prawdziwki: pomysły na potrawy

Prawdziwki nadają się do spożycia pod wieloma postaciami. Najczęściej bywa suszony, marynowany lub jadany na świeżo, na przykład w grzybowym sosie. Stanowi dodatek wielu tradycyjnych polskich dań świątecznych. W codziennej kuchni i restauracjach można spotkać między innymi makaron z prawdziwkami, risotto z prawdziwkami, a coraz częściej też takie dania, jak zupa krem z prawdziwków. Pyszną i ciekawą opcję ich podania stanowi wegańska zupa grzybowa lub zapiekana lazania grzybowa. Aby wypróbować nowe smaki i połączenia, warto postawić na prawdziwki po włosku.

Przetwory z prawdziwków

Po jesiennych grzybobraniach w wielu domach wykonuje się przetwory z prawdziwków, które stanowią zapasy na zimowe dni i cenny dodatek do pachnących, świątecznych dań. Do najpopularniejszych należą prawdziwki w occie przygotowywane według różnych receptur i zamykane w słoiczkach. Do leśnych grzybów szczególnie pasuje czosnek, gorczyca i tymianek, choć w wielu rodzinach krążą znane od pokoleń, sprawdzone przepisy.

Sosy z prawdziwków

Prawdziwki to grzyby, które można spożywać na świeżo - najczęściej w sosach. Duszone prawdziwki świetnie sprawdzają się w sosach do makaronów i kasz. Gotowanie prawdziwków niestety tłumi ich aromat i zmniejsza intensywność smaku, choć także stanowi popularny sposób przyrządzania sosu grzybowego.

Gdzie szukać prawdziwków?

Prawdziwki występują od lipca do listopada, we wszystkich typach lasu. Można je spotkać w górach, dużo rzadziej rosną na nizinach. To dość rzadki grzyb, niejednokrotnie wymagający wielu godzin spędzonych na poszukiwaniach. Warto zabrać ze sobą dobry atlas grzybów, by upewnić się, że znaleziony prawdziwek z pewnością nie jest podobnym do borowika grzybem trującym. Nagrodą za udane grzybobranie może być pyszna jajecznica z prawdziwkami.

Artykuły powiązane

Książki o Grzybach
09.08.2019

Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy

Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.

Sos Grzybowy-1
27.10.2017

Sos grzybowy

Dobry do pieczeni.

Prawdziwki marynowane po włosku
01.09.2017

Grzyby marynowane na kilka sposobów - nie tylko w occie!

Lubisz pikantny smak klasycznych grzybków w occie? My również, ale znamy też kilka bardziej oryginalnych przepisów wartych wypróbowania. Do przetworów najlepiej wybieraj małe i jędrne grzybki, większe krój w plastry i kawałki.