Przepisy na prawdziwki
96 przepisów

Prawdziwki to znane, potoczne określenie grzybów o nazwie borowik szlachetny. To dość rzadko spotykany grzyb jadalny, chętnie używany w kuchni ze względu na szczególny aromat i wyrazisty smak. Prawdziwek jest znaleziskiem szczególnie pożądanym przez grzybiarzy. Polecamy sprawdzone przepisy na prawdziwki.
Prawdziwki: pomysły na potrawy

Przystawka – tatar z łososia – zachwyci nie jednego miłośnika owoców morza. To danie ma lekką, delikatną konsystencję, a jednocześnie wyrazisty smak. Danie, przygotowane ze świeżych składników, jest pyszne samo w sobie. Nie potrzeba wielu dodatków, aby otrzymać wykwintny tatar z łososia. Przepis jest szybki i prosty. Z pewnością zachwyci wszystkich gości na spotkaniu.
Tatar z łososia

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 1 godzina Duszenie: 20 minut Porcja: 370 kcal Składniki na 4 porcje
Grzanki z polędwicą i prawdziwkami

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 375 kcal Składniki na 4 porcje
Karp z prawdziwkami

Przepis na kiszone grzyby - prawdziwki
Kiszone prawdziwki

Smakowita zupa pachnąca grzybami.
Zupa na zakwasie

nie wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego, jest wspaniałym dodatkiem do ryb smażonych...
Sos tatarski staropolski

Kurczak z grzybami i boczkiem

Lazania grzybowa

Pizzę robię często bo moi domownicy bardzo ją lubią, zmieniają się tylko dodatki - pizza wiejska ma obowiązkowo kiełbasę i cebulę wśród składników!
Pizza wiejska

Zupa krem z ziemniaków i prawdziwków z wędzoną makrelą

Grzyby rosołowskie

Wołowy parmentier

Kapusta z grzybami leśnymi

Sałatka z marynowanymi prawdziwkami

Losos smazony z pieczarkami

Bigos świąteczny i golonka:)

Przedsmak nadchodzącej jesieni.. makaron z grzybami!
Penne z kaczką i prawdziwkami, w sosie śmietanowym z szafranem

Kremowy sos grzybowy.

A la klops mięsno warzywny.
Inne z kolekcji: Grzyby
Prawdziwki: pomysły na potrawy
Prawdziwki nadają się do spożycia pod wieloma postaciami. Najczęściej bywa suszony, marynowany lub jadany na świeżo, na przykład w grzybowym sosie. Stanowi dodatek wielu tradycyjnych polskich dań świątecznych. W codziennej kuchni i restauracjach można spotkać między innymi makaron z prawdziwkami, risotto z prawdziwkami, a coraz częściej też takie dania, jak zupa krem z prawdziwków. Pyszną i ciekawą opcję ich podania stanowi wegańska zupa grzybowa lub zapiekana lazania grzybowa. Aby wypróbować nowe smaki i połączenia, warto postawić na prawdziwki po włosku.
Przetwory z prawdziwków
Po jesiennych grzybobraniach w wielu domach wykonuje się przetwory z prawdziwków, które stanowią zapasy na zimowe dni i cenny dodatek do pachnących, świątecznych dań. Do najpopularniejszych należą prawdziwki w occie przygotowywane według różnych receptur i zamykane w słoiczkach. Do leśnych grzybów szczególnie pasuje czosnek, gorczyca i tymianek, choć w wielu rodzinach krążą znane od pokoleń, sprawdzone przepisy.
Sosy z prawdziwków
Prawdziwki to grzyby, które można spożywać na świeżo - najczęściej w sosach. Duszone prawdziwki świetnie sprawdzają się w sosach do makaronów i kasz. Gotowanie prawdziwków niestety tłumi ich aromat i zmniejsza intensywność smaku, choć także stanowi popularny sposób przyrządzania sosu grzybowego.
Gdzie szukać prawdziwków?
Prawdziwki występują od lipca do listopada, we wszystkich typach lasu. Można je spotkać w górach, dużo rzadziej rosną na nizinach. To dość rzadki grzyb, niejednokrotnie wymagający wielu godzin spędzonych na poszukiwaniach. Warto zabrać ze sobą dobry atlas grzybów, by upewnić się, że znaleziony prawdziwek z pewnością nie jest podobnym do borowika grzybem trującym. Nagrodą za udane grzybobranie może być pyszna jajecznica z prawdziwkami.
Artykuły powiązane
Książki o grzybach - nie takie zwykłe atlasy dla grzybiarzy
Atlas grzybów to pozycja książkowa, którą znajdziemy w wielu polskich biblioteczkach. Ale na rynku wydawniczym są też książki i audiobooki, które podchodzą do tematu grzybów i grzybobrania nieco inaczej. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" przedstawiamy najciekawsze zdaniem redakcji propozycje.
Grzyby marynowane na kilka sposobów - nie tylko w occie!
Lubisz pikantny smak klasycznych grzybków w occie? My również, ale znamy też kilka bardziej oryginalnych przepisów wartych wypróbowania. Do przetworów najlepiej wybieraj małe i jędrne grzybki, większe krój w plastry i kawałki.