Sos bazyliowy kusi swoim pięknym zielonym kolorem i intensywnym smakiem. To niezastąpiony dodatek do pizzy, makaronów, grzanek, a nawet włoskiej bruschetty. Wspaniale komponuje się ze świeżymi warzywami. W związku z tym świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatek. Poniżej podajemy przepis na idealny sos bazyliowy.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Cytryna: kroimy ją na pół. Do przygotowania sosu będziemy potrzebować tylko jednej połówki owocu, z której należy wycisnąć sok.
Pozostałe składniki: ząbki czosnku obieramy. Liście bazylii myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Sos: bazylię, ocet, oliwę, sok z cytryny oraz ząbki czosnku wrzucamy do miski. Składniki miksujemy za pomocą blendera. Sos bazyliowy doprawiamy solą do smaku.
Podobne przepisy: sosyPorady
- Sos bazyliowy to wyśmienity dodatek do pizzy, makaronów, grzanek, a nawet sałatek. Możemy użyć go zamiast masła i posmarować nim pieczywo. W takim wydaniu wspaniale komponuje się ze świeżymi pomidorami oraz serem mozzarellą.
- Jeśli chcemy, żeby nasz sos był ostrzejszy w smaku – warto wzbogacić go o drobno posiekaną papryczkę chili.
- Do przygotowania sosu najlepiej użyć dobrej jakości oliwy z oliwek extra virgin. Odznacza się ona nieco pikantnym smakiem i wyjątkowo intensywnym aromatem. Ponadto jest bogata w składniki odżywcze oraz antyoksydanty.
- Zamiast oliwy możemy dodać również olej roślinny np. słonecznikowy, rzepakowy. Jednak w takiej sytuacji smak sosu może nieco ulec zmianie.
- Ocet balsamiczny z powodzeniem zastąpimy winnym bądź jabłkowym.
- W zależności od własnych preferencji gotowy sos możemy doprawić większą lub mniejszą ilością soli. Niektórzy dodają również świeżo zmielony pieprz.
- Pamiętajmy, żeby wybrać świeżą bazylię, której liście odznaczają się intensywnym zielonym kolorem i silnym aromatem.
- Sos bazyliowy to świetna baza do przygotowania pesto. Wystarczy połączyć go z drobno posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz startym parmezanem.
Komentarze