Sos balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów. Jego głównym składnikiem jest ocet balsamiczny, powstający z czerwonych winogron podczas długotrwałej fermentacji w drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny na tyle zadomowił się w naszych kuchniach, że nie wyobrażamy sobie gotowania bez niego. Przygotowanie lekkiego sosu balsamicznego to tylko kilka składników i mniej niż 5 minut pracy.
iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki przekładamy do słoiczka i zakręcamy.
Mieszanie: potrząsamy słoiczkiem, aż uzyskamy jednolity sos balsamiczny.
Podanie: polewamy nim lekkie sałatki lub wykorzystujemy jako marynatę do mięsa.
Porady
- Do przygotowywanego sosu balsamicznego warto dodać łyżeczkę prażonego sezamu. Podgrzewamy go na suchej patelni i przestudzony wsypujemy do sosu.
- Wersja z sezamem świetnie komponuje się z sałatkami owocowymi, nadaje im wyrazisty smak.
- Przygotowując sos do sałatki możemy dodać odrobinę startej skórki z cytryny lub z pomarańczy. W ten sposób powstanie lekko cytrusowy i orzeźwiający efekt.
- Oliwę możemy zamienić na oliwę z chili, dzięki czemu nasze danie zyska na ostrości. Tego rodzaju dressing balsamiczny sprawdzi się do mięs, również tych z grilla.
Komentarze