Sos balsamiczny

Ocena:

5 (1)

  • 5 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sos balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów. Jego głównym składnikiem jest ocet balsamiczny, powstający z czerwonych winogron podczas długotrwałej fermentacji w drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny na tyle zadomowił się w naszych kuchniach, że nie wyobrażamy sobie gotowania bez niego. Przygotowanie lekkiego sosu balsamicznego to tylko kilka składników i mniej niż 5 minut pracy.

Składniki:

  • ocet balsamiczny  8 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • miód  10 g

  • sól  4 g

  • pieprz  2 g

Sos balsamiczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie składniki przekładamy do słoiczka i zakręcamy. 

  • Krok 2:

    Mieszanie: potrząsamy słoiczkiem, aż uzyskamy jednolity sos balsamiczny. 

  • Krok 3:

    Podanie: polewamy nim lekkie sałatki lub wykorzystujemy jako marynatę do mięsa.

Porady

  • Do przygotowywanego sosu balsamicznego warto dodać łyżeczkę prażonego sezamu. Podgrzewamy go na suchej patelni i przestudzony wsypujemy do sosu. 
  • Wersja z sezamem świetnie komponuje się z sałatkami owocowymi, nadaje im wyrazisty smak. 
  • Przygotowując sos do sałatki możemy dodać odrobinę startej skórki z cytryny lub z pomarańczy. W ten sposób powstanie lekko cytrusowy i orzeźwiający efekt.
  • Oliwę możemy zamienić na oliwę z chili, dzięki czemu nasze danie zyska na ostrości. Tego rodzaju dressing balsamiczny sprawdzi się do mięs, również tych z grilla.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne