Sos balsamiczny

Sos balsamiczny jest dodatkiem do sałatek, sosów, marynat i różnych dań kuchni włoskiej, a także do owoców i deserów. Jego głównym składnikiem jest ocet balsamiczny, powstający z czerwonych winogron podczas długotrwałej fermentacji w drewnianych beczkach. Ocet balsamiczny na tyle zadomowił się w naszych kuchniach, że nie wyobrażamy sobie gotowania bez niego. Przygotowanie lekkiego sosu balsamicznego to tylko kilka składników i mniej niż 5 minut pracy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dressing

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Sos balsamiczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: wszystkie składniki przekładamy do słoiczka i zakręcamy. 

  • 2.

    Mieszanie: potrząsamy słoiczkiem, aż uzyskamy jednolity sos balsamiczny. 

  • 3.

    Podanie: polewamy nim lekkie sałatki lub wykorzystujemy jako marynatę do mięsa.

Porady

  • Do przygotowywanego sosu balsamicznego warto dodać łyżeczkę prażonego sezamu. Podgrzewamy go na suchej patelni i przestudzony wsypujemy do sosu. 
  • Wersja z sezamem świetnie komponuje się z sałatkami owocowymi, nadaje im wyrazisty smak. 
  • Przygotowując sos do sałatki możemy dodać odrobinę startej skórki z cytryny lub z pomarańczy. W ten sposób powstanie lekko cytrusowy i orzeźwiający efekt.
  • Oliwę możemy zamienić na oliwę z chili, dzięki czemu nasze danie zyska na ostrości. Tego rodzaju dressing balsamiczny sprawdzi się do mięs, również tych z grilla.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy