Dieta mięsna

miesna

Potrawy z mięsem w roli głównej to jedne z najpopularniejszych propozycji jadłospisie Polaków i innych mieszkańców świata. Dieta mięsna to przepisy na dania z drobiu, wołowiny, wieprzowiny, ale też ryb i owoców morza. W zależności od kultury i regionu, przeważać mogą poszczególne rodzaje mięsa. Niezależnie od tego warto kierować się zasadą, aby kupować jakościowe mięso z odpowiednimi certyfikatami. Dobry tatar, gulasz czy carpaccio przygotujemy korzystając z dobrej klasy produktów bazowych. Sprawdźcie, jakie przepisy poleca dieta mięsna.

Dieta mięsna - przepisy dla mięsożerców

Dieta mięsna - postaw na drób

Indyk, kurczak, gęś - to najpopularniejsze "białe mięso" w diecie mięsnej, ale możliwości jest jeszcze więcej. Kuchnia staropolska bazowała na kapłonach, bażantach czy perliczkach. Drób pod rozmaitą postacią pojawiał się na stołach, często faszerowany owocami i warzywami, a następnie pieczony. Dieta mięsna oparta na drobiu to częsty wybór osób, które stawiają na przyrost masy mięśniowej.

Dieta mięsna - wybierz czerwone mięso

Dieta mięsna w pierwszej kolejności kojarzy się głównie z krwistą wołowiną i wieprzowiną. To zdecydowanie jedne z częstszych wyborów. Jednak podobnie jak w przypadku drobiu, najlepiej wybierać mięso zwierząt z hodowli na wolnym wybiegu. Szczęśliwe krowy czy świnie, z których w etyczny sposób pozyskano mięsny produkt będzie smaczniejsze i zdrowsze. Kupując czerwone mięso zwróćmy uwagę na jego kolor i zapach - będą wskaźnikiem jakości. Dieta mięsna nie zawsze będzie jadłospisem niskokalorycznym - mówi się, że dobre mięso to jakie, które ma sporą warstwę tłuszczu, czyli nośnika smaku. Rozwiązaniem są jednak odpowiednie i racjonalne porcje.

Dieta mięsna - a może ryby?

Wybór, który często jest alternatywą dla drobiu i czerwonego mięsa to dieta mięsna oparta na rybach i owocach morza. Należy bowiem zaznaczyć, że dieta wegetariańska wyklucza właśnie te produkty, choć dozwolone są one na diecie fleksitariańskiej w mniejszych ilościach. Ryby i owoce morza z dobrych, sprawdzonych źródeł to pyszne źródło białka, ale też mikroelementów. Ważne, jak przygotujemy te produkty. Dieta mięsna oparta na rybach i owocach morza będzie bardziej kaloryczna, jeśli zdecydujemy się na smażenie i panierowanie, a lżejsza, kiedy produkty upieczemy, ugotujemy na parze lub poddusimy.

Redakcja poleca

REKLAMA

To może cię zainteresować