Kaczka z czerwoną kapustą i mango

Dobrze przyprawiona imbirem i pieprzem syczuańskim pierś z kaczki podana na sałatce z kapusty, przyprawionej sosem z mango. Kaczka przygotowana w ten sposób pasuje nie tylko na specjalne okazje.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 cm świeżego imbiru
  • pieprz syczuański
  • dojrzały owoc mango
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • 3 krople tabasco

Przygotowanie

  1. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Od strony mięsa posypujemy obranym, drobno startym imbirem i czterema szczyptami pieprzu syczuańskiego. Pozostawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej.
  2. Mango obieramy, usuwamy pestkę. Kroimy w cienkie paseczki. Kapustę i obraną cebulę także cienko kroimy, przekładamy do salaterki.
  3. Mango miksujemy z octem ryżowym, oliwą, solą i tabasco. Zachowujemy 2 łyżki sosu, resztą zalewamy sałatkę z czerwonej kapusty i mieszamy.
  4. Piersi kładziemy skórą do dołu na wcześniej rozgrzanej patelni i smażymy przez 10 min, na średnim ogniu, regularnie polewając wytworzonym sosem. Mięso zdejmujemy z patelni, odlewamy tłuszcz i smażymy jeszcze przez 2 min mięsem do dołu.
  5. Kroimy kaczkę w plastry, oprószamy solą, układamy na sałatce z kapusty, polewamy strużką pozostałego sosu z mango. Podajemy bezzwłocznie.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Wskazówki

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

mango kaczka czerwona kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy