Kaczka z czerwoną kapustą i mango

Ocena:

4.49 (154)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Dobrze przyprawiona imbirem i pieprzem syczuańskim pierś z kaczki podana na sałatce z kapusty, przyprawionej sosem z mango. Kaczka przygotowana w ten sposób pasuje nie tylko na specjalne okazje.

Składniki:

  • imbir  5 g

  • pieprz syczuański  4 g

  • mango  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • ocet ryżowy  15

  • czerwona kapusta  0.5 szt.

  • oliwa z oliwek  45 ml

  • sól  5 g

Kaczka z czerwoną kapustą i mango - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Od strony mięsa posypujemy obranym, drobno startym imbirem i czterema szczyptami pieprzu syczuańskiego. Pozostawiamy na 1 godz. w temp. pokojowej.

  • Krok 2:

    Mango obieramy, usuwamy pestkę. Kroimy w cienkie paseczki. Kapustę i obraną cebulę także cienko kroimy, przekładamy do salaterki.

  • Krok 3:

    Mango miksujemy z octem ryżowym, oliwą, solą i tabasco. Zachowujemy 2 łyżki sosu, resztą zalewamy sałatkę z czerwonej kapusty i mieszamy.

  • Krok 4:

    Piersi kładziemy skórą do dołu na wcześniej rozgrzanej patelni i smażymy przez 10 min, na średnim ogniu, regularnie polewając wytworzonym sosem. Mięso zdejmujemy z patelni, odlewamy tłuszcz i smażymy jeszcze przez 2 min mięsem do dołu.

  • Krok 5:

    Kroimy kaczkę w plastry, oprószamy solą, układamy na sałatce z kapusty, polewamy strużką pozostałego sosu z mango. Podajemy bezzwłocznie.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne