Mango sushi

Ryżowy deser z owocami - taka wersja mango sushi! Przepisy z mango mogą zaskoczyć i to jest najlepszy tego dowód. To danie to połączenie tajskiego Coconut Sticky Rice z japońskim sushi.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery sushi

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 187 głosów)


Składniki:

  • 10 strączków kardamonu (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1/2 szklanki tłustego mleka kokosowego z puszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2–3 duże dojrzałe mango
  • szczypta soli
  • do podania: listki mięty

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Mango sushi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziarna kardamonu wyłuskujemy i tłuczemy w moździerzu. Ryż płuczemy
  • zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godz.
  • ponownie płuczemy
  • zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym możliwym ogniu – ryż nie ma bulgotać
  • tylko powoli wchłonąć całą wodę; nie mieszamy.
  • Osobno gotujemy mleko kokosowe
  • cukier i połowę kardamonu
  • zalewamy ugotowany ryż
  • dokładnie mieszamy z sokiem z limonki i zostawiamy do ostygnięcia
  • aby wchłonął całe mleko.
  • Mango obieramy i tniemy w cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie).
  • Matę do sushi przykrywamy folią spożywczą
  • układamy na niej plasterki mango – tak aby zachodziły jeden na drugi i zajmowały powierzchnię ok. 10 x 20 cm. Z ryżu (można dodać do niego drobniutko pokrojoną resztę mango
  • która nie dała się już pociąć w plasterki) lepimy wałeczki o śr. 3 cm
  • kładziemy na plastrach mango i zawijamy najściślej jak się da. Zostawiamy na chwilę
  • aby wzmocnić rulonik
  • delikatnie usuwamy folię.
  • Powtarzamy czynności
  • aż zużyjemy ryż. Ruloniki tniemy na kawałki
  • podajemy z listkiem mięty
  • posypane resztą kardamonu.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

To danie to perfekcyjny kulinarny fusion: słynny tajski deser Coconut Sticky Rice podany na sposób japoński. Jeśli ktoś nie ma wprawy w zwijaniu sushi, niech poda ryż tradycyjnie uformowany w krążek, z dużymi kawałkami owocu obok.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy