Mango sushi

Ryżowy deser z owocami - taka wersja mango sushi! Przepisy z mango mogą zaskoczyć i to jest najlepszy tego dowód. To danie to połączenie tajskiego Coconut Sticky Rice z japońskim sushi.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 10 strączków kardamonu (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1/2 szklanki tłustego mleka kokosowego z puszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2–3 duże dojrzałe mango
  • szczypta soli
  • do podania: listki mięty

Przygotowanie

  1. Ziarna kardamonu wyłuskujemy i tłuczemy w moździerzu. Ryż płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godz., ponownie płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na najmniejszym możliwym ogniu – ryż nie ma bulgotać, tylko powoli wchłonąć całą wodę; nie mieszamy.
  2. Osobno gotujemy mleko kokosowe, cukier i połowę kardamonu, zalewamy ugotowany ryż, dokładnie mieszamy z sokiem z limonki i zostawiamy do ostygnięcia, aby wchłonął całe mleko.
  3. Mango obieramy i tniemy w cieniutkie plasterki (najlepiej na mandolinie).
  4. Matę do sushi przykrywamy folią spożywczą, układamy na niej plasterki mango – tak aby zachodziły jeden na drugi i zajmowały powierzchnię ok. 10 x 20 cm. Z ryżu (można dodać do niego drobniutko pokrojoną resztę mango, która nie dała się już pociąć w plasterki) lepimy wałeczki o śr. 3 cm, kładziemy na plastrach mango i zawijamy najściślej jak się da. Zostawiamy na chwilę, aby wzmocnić rulonik, delikatnie usuwamy folię.
  5. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy ryż. Ruloniki tniemy na kawałki, podajemy z listkiem mięty, posypane resztą kardamonu.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

To danie to perfekcyjny kulinarny fusion: słynny tajski deser Coconut Sticky Rice podany na sposób japoński. Jeśli ktoś nie ma wprawy w zwijaniu sushi, niech poda ryż tradycyjnie uformowany w krążek, z dużymi kawałkami owocu obok.

mango sushi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze