Szabasowy czulent

Czulent tradycyjnie spożywany jest w szabat. To sycący gulasz mięsny, który można podgrzewać przez dłuższy czas - czulent przygotowuje się w piątek i przechowuje w piekarniku całą noc.

dania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
880.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.33 z 204 głosów)

Składniki:

  • 25 dag fasoli jasiek
  • 1 i 1/2 kg tłustej wołowiny
  • 1 i 1/2 kg gęsi (lub 8 kaczych nóżek)
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 25 dag kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 6 łyżek tłuszczu (kurzy, gęsi lub oliwa)
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 6–8 jajek
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 szklanek bulionu wołowego
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Fasolę zalać zimną wodą, odstawić we czwartek na 12 godzin. W piątek po południu odcedzić. Wołowinę pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić na duże kawałki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w plastry. Część ząbków czosnku posiekać, resztę zostawić w całości.
  • Na dnie solidnego (najlepiej żeliwnego lub żaroodpornego) garnka rozgrzać dwie łyżki tłuszczu i włożyć grube plastry cebuli oraz posiekany czosnek. Smażyć ok. 5 minut. Zdjąć z ognia.
  • W garnku układać ziemniaki, marchewkę, wołowinę, czosnek, fasolę, kaszę i tłuszcz. Jedną z ostatnich warstw powinny stanowić kacze nóżki lub gęsina oraz jajka w skorupkach. Czynności powtarzać do wyczerpania składników.
  • Każdą warstwę oprószyć dość oszczędnie solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i listek. Zalać wywarem (można zalewać w miarę układania tak, żeby wywar dotarł wszędzie). Piekarnik ustawić na temp. 80°C.
  • Garnek przykryć, postawić na ogniu. Gdy potrawa zacznie się gotować, zdjąć garnek z ognia, zalepić ciastem zrobionym z wody i mąki, wstawić do piekarnika mniej więcej na 24 godziny. (Gdy korzysta się z piekarnika elektrycznego, garnek można owinąć gazetami i obwiązać ściśle sznurkiem).
  • Garnek wyjąć z pieca w sobotę w porze obiadu, otworzyć (usunąć ciasto) i od razu podać na stół.

Kalorie: 880.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy