Farszynki z mięsem mielonym to przepis pochodzący z książki "Po pierwsze tradycja" Aleksandry Juszkiewcz - zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef. Farszynka to kotlecik wywodzący się z polskiej kuchni regionalnej. Ciasto ziemniaczane wypełnia się różnego rodzaju nadzieniem. Można serwować farszynki z pieczarkami, z mięsem lub bez dodatków. Przepis znalazł się również w magazynie Moje Gotowanie 2/2021.
fot. Fotografia kulinarna Edward Trzeciakiewicz / Good Lookin Food
(średnia 4.49 z 150 głosów)
Ziemniaki na farszynki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i od razu rozgniatamy na purée. Gdy ostygną, dodajemy jajka i ok. 1/2 szklanki (100 g) mąki. Zagniatamy wszystko na ciasto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz mięsny na farszynki można przygotować z łopatki lub innego rodzaju mięsa. Łopatkę wieprzową mielimy w maszynce na średnich oczkach. Na patelni szklimy na 1 łyżce masła (10 g) posiekaną cebulę. Gdy cebula zacznie się złocić, dodajemy posiekany czosnek i łyżeczkę (5 g) majeranku. Smażymy wszystko na małym ogniu jeszcze 3 minuty. Następnie dodajemy zmieloną łopatkę i smażymy do miękkości. Gotowy farsz odstawiamy do ostudzenia. Gdy będzie zimny, mielimy go jeszcze raz na średnich oczkach dodając 2 łyżki masła.
Suche ręce zanurzamy w mące i nabieramy porcję ciasta ziemniaczanego. Formujemy z niego kulkę, a następnie sakiewkę, do której wkładamy łyżkę farszu mięsnego. Następnie zamykamy sakiewkę. Każda farszynka powinna być obtoczona w jajku i bułce. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go tyle, by przykrył kotlety do 1/3 wysokości. Farszynki smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się zrumienią.
Porady
- Ilość mąki zależy od gatunku ziemniaka – być może trzeba jej będzie dodać więcej (ciasto musi być na tyle zwarte, by nie rozpadło się na patelni).
- Istnieją różne typy ziemniaków. Od ich rodzaju będzie zależeć czas gotowania, ale również to, ile mąki trzeba dosypać do puree, aby powstało ciasto. Sprawdź przewodnik: jak ugotować ziemniaki.
- Podsmażanie suszonych ziół na maśle wydobywa ich smak – są wtedy znacznie lepsze niż bezpośrednio dodane do potrawy.
- Do przygotowania mięsnego farszu można wykorzystać mięso z rosołu.
Farszynki to smażone kotleciki ziemniaczane z nadzieniem. Jest to danie kuchni regionalnej – farszynki mazurskie były (i są!) smażone w północno-wschodniej części Polski. Najczęściej podaje się je z mięsnym lub mięsno-jajecznym nadzieniem. Można jednak przygotować dowolny wsad do kotlecików: pieczarkowo-cebulowy, z kapusty lub twarogu. Dobrze będą też smakować farszynki ziemniaczane – czyli te bez nadzienia. Zdecydowanie warto przygotować w domu farszynki. Przepis jest prosty! Farszynka może być podana z barszczem lub świeżą surówką.
Kuchnia regionalna jest nośnikiem naszej kultury. Bazuje na tradycjach i łatwo dostępnych produktach. Warto poznawać tradycyjne przepisy i korzystać z potraw, które wymyśliły nasze babki, na przykład z przepisu na farszynki. Jak mówi autorka przepisu Ola Juszkiewicz: „Kuchnia daje nam całą masę wspomnień”.
Komentarze