Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami

Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami to przepis inspirowany kuchnią żydowską. Marchewki i bakalie duszone w soku pomarańczowym to stałe połączenie żydowskiego cymesu. Korzenne smaki cynamonu, gałki muszkatołowej i kardamonu to smaki, które podkreślają słodycz marchewki. A dla wielu osób mogą być zaskakujące. Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami to przepis, który szczególnie zasmakuje dzieciom. 

zapiekanka z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 195 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-pasta-rodzaje (1)1.Marchewki kroimy w cieniutkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Mieszamy z niewielką ilością soli i połową cukru, odstawiamy na 30 min. Do garnuszka wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy 2 łyżki masła, zagotowujemy. Na wrzącą mieszankę wrzucamy makaron i trzymamy na niewielkim ogniu,
    aż zmięknie.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Odcedzamy, zachowując płyn. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem,
    dodajemy przyprawy i otartą skórkę z 1/2 sparzonej pomarańczy. Z owocu wyciskamy sok. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą, wkładamy makaron, marchewkę, suszone bakalie z wyjątkiem płatków migdałowych, mieszamy.
  • jogurt-naturalny-fot.iStock (1)3.Ostudzone mleko łączymy z jajkami i sokiem z pomarańczy, zalewamy zawartość formy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C, najlepiej w
    kąpieli wodnej. Pieczemy 30 min, odkrywamy i dopiekamy na rumiano jeszcze
    ok. 20 min. Podajemy na ciepło, na plastrach obranej z błon pomarańczy, z łyżką
    greckiego jogurtu. Posypujemy kardamonem.

Porady

Zapiekanka makaronowa z marchewką i bakaliami zawiera:

  • tłuste mleko
  • śmietankę 36%
  • 120 g cienkiego, suchego makaronu typu capelli di angeli, spaghettini
  • pokrojone drobno daktyle
  • namoczone suszone żurawiny
  • posiekane morele
  • starty kardamon

Notka redakcyjna

Słodkie traktowanie marchewki to domena kuchni żydowskiej. W wersjach tego typu zapiekanki marchew można śmiało mieszać z prażonymi jabłkami, świeżym posiekanym ananasem lub konfiturą z moreli lub mirabelek. Warunkiem sukcesu jest jej bardzo cienkie pokrojenie, niecierpliwi mogą ją dodatkowo sparzyć. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy