Pulled chicken, czyli szarpana pierś z kurczaka, wolno gotowana w przyprawach, a następnie rozerwana na niewielkie kawałki. Jest świetną bazą do wielu dań. Idealnie sprawdza się zamiast kotleta w burgerach, jako mięsny składników wrapów, kanapek i lekkich sałatek. Pasuje również do sosu podawanego z makaronem, ryżem, a nawet kaszą. Charakteru doda mu odpowiedni sos, np. słodko–kwaśny, teriyaki lub czosnkowy. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na kurczaka szarpanego.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Zalewa: cytrynę wyciskamy i bierzemy 2 łyżki soku, dodajemy do wody. Dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, cynamon oraz kminek. Mieszamy.
Gotowanie: wybieramy jak najmniejszy rondel, w którym mięso będzie całkowicie pokryte wcześniej przygotowanym płynem. Wlewamy do niego zalewę. Na średniej mocy dusimy mięso 40–50 minut pod przykryciem – nie otwieramy w trakcie gotowania. Płyn odlewamy do miseczki– może być bazą do sosu.
Szarpanie: mięso wyjmujemy na deskę i przy pomocy dwóch widelców rozrywamy je na fragmenty wzdłuż włókien. Pulled chicken jest gotowy do jedzenia.
dania z kurczaka - zobacz inne inspiracjePorady
- Do szarpanego mięsa możemy dodać różne sosy, np. pomidorowy na bazie passaty, sosu sojowego, słodko-kwaśny.
- Pulled chicken możemy podać z warzywami, jako danie główne. Doskonale komponuje się w sałatkach z sałatą, pomidorami, szczypiorkiem i sosem, np. jogurtowym.
- Tak przygotowany kurczak możemy zaserwować w zamiast kotleta do burgera. Bułkę obowiązkowo wypełniamy dodatkami: majonezem lub sosem czosnkowym i warzywami, np. czerwoną kapustą, marynowaną czerwoną cebulą, sałatą. Sprawdzą się też pikle i konfitura z cebuli.
- Z tak przygotowanym mięsem możemy przygotować kanapkę do zabrania do pracy czy szkoły. Uzupełniona ogórkiem kiszonym czy marynowanym, pomidorem, bazylią będzie pysznym posiłkiem.
- Kurczak szarpany dobrze sprawdzi się we wrapie ze świeżymi warzywami: sałatą, rukolą, ogórkiem zielonym, kiełkami, pomidorem.
- Kurczaka otoczonego przyprawami, np. solą, pieprzem, papryką, curry możemy upiec w rękawie, w piekarniku, przez ok. 1 godzinę.
- Jeżeli posiadamy wolnowar, możemy przygotować w nim mięso. Dodajemy ulubione przyprawy, wodę i gotujemy ok. 4 godziny.
Komentarze