Agnieszka Pietroń

Gofry z owocami

Ocena:

5 (1)

  • 50 min.
  • dla 10 osób

Gofry z owocami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Wyróżniają się miękkim, delikatnym wnętrzem oraz chrupiącą skórką. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku łatwo dostępnych składników: jajek, mąki, mleka, cukru, oleju i proszku do pieczenia. Gofry z bitą śmietaną i owocami polecamy nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  500 ml

  • cukier drobny  25 g

  • olej  80 ml

  • proszek do pieczenia  4 g

  • śmietanka  200 ml

  • cukier puder  30 g

  • maliny  30 g

  • jagody  30 g

  • sól  3 g

Gofry z owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: żółtka oddzielamy od białek. Następnie łączymy je przy pomocy miksera z mąką pszenną, mlekiem, cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.

  • Krok 2:

    Smażenie: gofrownicę rozgrzewamy. Następnie wylewamy na nią wcześniej przygotowane ciasto. Gofry smażymy przez około 4 minuty.

  • Krok 3:

    Bita śmietana: dobrze schłodzoną śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie miała sztywną konsystencję.

  • Krok 4:

    Podanie gofrów z owocami: gotowe gofry dekorujemy na wierzchu bitą śmietaną oraz ulubionymi świeżymi owocami.

Porady

  • Gofry z owocami i bitą śmietaną równie dobrze smakują z dodatkiem polewy czekoladowej. Możemy ją kupić w sklepie lub przygotować samemu. Polecamy użyć tej domowej, dzięki temu jesteśmy pewni jej składu. Do jej wykonania będziemy potrzebować jedynie gorzkiej czekolady, śmietanki 30% i niewielkiej ilości masła. Do polania gofrów możemy wykorzystać również miód, syrop klonowy lub daktylowy. 
  • Płyta grzewcza powinna zostać równo pokryta ciastem. Najlepiej nalewać je przy pomocy chochli. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z jego ilością. W przeciwnym wypadku narażamy się na wypływanie ciasta poza gofrownicę. Dodatkowo wydłużymy czas pieczenia gofrów.
  • Gofry równie dobrze smakują z dodatkiem takich owoców, jak banany, kiwi, truskawki lub porzeczki. Niektórzy podają je również z samym cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Polecamy także spróbować wersję z bakaliami.
  • Jeśli zależy nam na idealnie chrupiących gofrach, to od razu po usmażeniu warto przełożyć je na kratkę. W ten sposób umożliwimy swobodne odparowanie.
  • Podczas pieczenia gofrów nie powinniśmy otwierać gofrownicy. Może to negatywnie wpłynąć na ich konsystencję, wygląd oraz czas pieczenia.
  • Z podanego przepisu powinno wyjść nam około 10 gofrów. Najlepiej smakują one na ciepło, od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak planujemy zjeść je później, zostawiamy je do wystudzenia, a następnie – zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Przechowujemy je przez 2–3 dni. 
  • Gofry z owocami świetnie sprawdzą się na podwieczorek, lekkie śniadanie, a także jako drugie śniadanie do pracy  lub do szkoły.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne