Pieczone bataty pokrojone w łódeczki lub większe kawałki otoczone aromatycznymi przyprawami, to świetna alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Stanowią szybki i smaczny dodatek np. do obiadu, mogą być też sycącą przekąską, to też dobra propozycja na spotkanie ze znajomymi lub na imprezę. A ulubiony sos jeszcze bardziej podniesie doznania kulinarne. Przyjemnie chrupiące, lekko słodkie bataty pieczone w piekarniku są idealne dla całej rodziny.
iStock
(średnia 2.33 z 3 głosów)
Przygotowanie batatów: słodkie ziemniaki obieramy i szorujemy, kroimy w łódeczki. Posypujemy je solą, pieprzem oraz chili. Mieszamy, otaczając bataty przyprawami. Natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
Pieczenie: piekarnik nagrzewamy do 200°C. Bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w foremce do zapiekania. Wsadzamy je do piekarnika na 25 minut. Pieczone bataty posypujemy natką pietruszki.
Podobne przepisy: frytki z batatów frytki z batatów - zobacz inne inspiracje Dieta: wegańska - zobacz inne inspiracje Inne - okazja: sylwester, impreza, spotkanie rodzinne, urodzinyPorady
- Pieczone bataty możemy przygotować na wiele sposobów. Możemy pokroić je we frytki i upiec wg przepisu, zmniejszamy wtedy czas pieczenia ok. 5 minut. Innym pomysłem może być pokrojenie ich w półplasterki.
- Ciekawą propozycja będą pieczone bataty z fetą, całość przed podaniem posypujemy je świeżymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem.
- Możemy przygotować pieczone bataty z warzywami z piekarnika. Wystarczy dodać do nich pokrojone warzywa, np. korzeń pietruszki, marchew, dynię czy seler. W ten sposób mamy gotowe pełne danie obiadowe.
- Pieczone połówki lub całe bataty możemy wydrążyć ze skórki i przygotować np. jak purre ziemniaczane i dodać do dania głównego lub skropić oliwą i dodać w tej formie jako do datek do dania głównego.
- Doskonałym dodatkiem może być sos czosnkowy lub bbq, koperkowy czy majonezowo-musztardowy.
Komentarze