Gyros z frytkiami i sałatką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowanie
piersi z kurczaka kroimy w paseczki a następnie w kosteczkę, dodajemy olej i posypujemy przyprawą do gyrosa (jeśli ktoś lubi bardziej pikantne możemy dodać odrobinę papryki ostrej) a następnie pokrojone mięso z przyprawami i olejem mieszamy. Przyprawione mięso odstawiamy na chwilę, aby przesiąkło przyprawami (ok.10 min.). W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy doprawione mięso, mięso możemy również upiec w piekarniku na blaszce w temp.ok 150 stopni, przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sobie sałatkę. Kroimy drobno kapustę pekińską i wrzucamy do półmiska, następnie umyte i osuszone pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, i podobnie robimy z ogórkiem, obieramy skórkę i również kroimy w kostkę i wrzucamy do reszty warzyw. Gotowe warzywa doprawiamy dużą łyżką majonezu, solą i pieprzem, i całość dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy frytkownice na odpowiednią temperaturę i wrzucamy frytki, tak aby nabrały złocistego koloru.
Wszystkie gotowe składniki wykładamy na talerz, w kolejności: frytki, obok sałatka, na frytki rozsypujemy mięso i polewamy delikatnie sosem czosnkowym lub keczupem.
Komentarze