Ewa Niepytalska

Sałatka z bobem i fetą

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Sałatka z bobem i fetą to harmonijne połączenie delikatnego miąższu strączkowego warzywa z soczystymi pomidorami i słonym serem. Kompozycję dopełniają świeże liście sałat, chrupiąca papryka i słodko-kwaśne oliwki. To niezwykle kolorowe danie sprawdzi się na zdrowy lunch lub pożywną kolację. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Niech długo wyczekiwany sezon wakacyjny przywita w Waszych domach prosta sałatka z bobu i fety.

Składniki:

  • bób  200 g

  • pomidor  150 g

  • czarne oliwki  50 g

  • feta  100 g

  • rukola  50 g

  • czerwona papryka  150 g

  • dymka  30 g

  • oliwa z oliwek  40 ml

  • sok z cytryny  15 ml

  • sól  6 g

  • pieprz  2 g

Sałatka z bobem i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bób: myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy go do miękkości. W zależności od tego, jak młode są nasiona, potrwa to około 10–20 minut. Odcedzamy je i odstawiamy do wystudzenia, po czym zdejmujemy z nich skórkę. 

  • Krok 2:

    Pomidory: nacinamy ostrym nożykiem, umieszczamy je we wrzątku na kilka minut i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. 

  • Krok 3:

    Pozostałe składniki: oliwki odcedzamy z zalewy i przepoławiamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę dymkę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Siekamy ją razem ze szczypiorkiem. Rukolę myjemy i odsączamy za pomocą wirówki do sałaty. Duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w kostkę.  

  • Krok 4:

    Sałatka z bobem i fetą: rozkładamy rukolę na dużym talerzu lub salaterce. Umieszczamy na niej wszystkie składniki warzywne. Oprószamy je solą i pieprzem. Na koniec układamy kostki sera. Skrapiamy całą kompozycję sokiem z cytryny i oliwą.  

Porady

  • Pożywna sałatka z bobu i fety to danie, które można z łatwością urozmaicić za pomocą różnych składników. Dobierajmy je według sezonu, gustu i zawartości lodówki lub spiżarni. Warzywo strączkowe idzie w parze na przykład z buraczkami, młodymi ziemniakami i ziarnami słonecznika.   
  • Możemy wykorzystać pomidory malinowe, czereśniowe lub koktajlowe. Żeby urozmaicić kolorystykę dania, użyjmy odmian dziedzicznych o różnych barwach. Dodatek żółtych lub czekoladowych pomidorów z pewnością zaskoczy wszystkich domowników lub gości.
  • Lekka, prosta sałatka z bobem i fetą prezentuje się świeżo i wakacyjnie udekorowana pachnącymi ziołami, na przykład miętą, bazylią, tymiankiem, natką pietruszki lub kolendrą. Pasują do niej także rzadziej używane zielone listki, takie jak cząber i czosnek niedźwiedzi, a sałatka z bobem i koperkiem na pewno stanie się hitem spotkań przy grillu.    
  • Polecamy skropienie sałatki z bobem i serem feta dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia i sokiem z cytryny, ale można też przygotować dressing w oddzielnej miseczce. To proste danie uświetni na przykład sos czosnkowy lub majonezowo-musztardowy. Smak słonej fety przełamie winegret z octem balsamicznym, który doskonale łączy się z kwaskowymi pomidorami.     
  • Pyszna sałatka odpowiednia dla osób na diecie roślinnej powstanie, jeśli zamienimy fetę na tofu naturalne marynowane w zalewie z oliwy, ziół prowansalskich, suszonych pomidorów i czosnku. Taki wegański ser doskonale sprawdza się w lekkich kompozycjach warzywnych lub jako dodatek do zup i makaronów.   
  • Zimą, czyli poza sezonem na świeże strączki, da się przyrządzić sałatkę z bobem konserwowym lub mrożonym. Lepiej jednak korzystać z dobrodziejstw świeżych zbiorów w pełni lata. Można wtedy dostać najsmaczniejsze, młode okazy tego warzywa. 
  • Gotowanie bobu jest bardzo prostą czynnością, ale warto znać kilka trików, które pomogą uzyskać jak najlepszy efekt. Do wody, oprócz soli, można dodać łyżeczkę cukru. Podkreśli ona niebanalny smak warzywa. Bób wrzucamy do wrzątku i gotujemy, aż ziarna staną się miękkie i z łatwością da się je oddzielić od łupinki. Można tez przyrządzić go na parze lub w mikrofali. 
  • Jeśli przypadła Wam do gustu sałatka z bobem i fetą, sprawdźcie także inne nasze przepisy na lekkie dania z wykorzystaniem tego warzywa. Zdecydowanie godna wypróbowania jest na przykład sałatka z bobem i jajkiem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne