Sałatka z czarną fasolą i fetą

Lubicie sałatki? Ta was zachwyci! Niby niepozorna, bo z niewielu składników, ale siła tkwi w ich połączeniu. Spróbujcie sami!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 162 głosów)

Sałatka z czarną fasolą i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Kolby kukurydzy obieramy z liści, gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 min. Osączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Skórkę limonki mieszamy z łyżką oliwy, połową pozbawionego nasion i bardzo drobno posiekanego chili, kuminem, solą i pieprzem.

  • 2.

    Smarujemy tym kolby kukurydzy wstawiamy do piekarnika na 12–15 min, od czasu do czasu obracając, aż zaczną się złocić. Sok z limonki miesza- my z 1–2 łyżkami oliwy, pozostałym chili, octem, częścią posiekanej kolendry, solą i pieprzem. Na półmisku rozrzucamy liście sałaty, na nich układamy osączoną i opłukaną z zalewy fasolę, upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną w spore kawałki paprykę, pokrojoną w plasterki dymkę i rozdrobnioną fetę.

  • 3.

    Kukurydzę wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez chwilę. Sałatkę posypujemy pozostałą posiekaną kolendrą. Na wierzchu układamy odcięte ostrym nożem z ugotowanych kolb ziarna kukurydzy. Polewamy wszystko przygotowanym sosem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: frykadelki po grecku nadziewane fetą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy