Sałatka z czarną fasolą i fetą

Lubicie sałatki? Ta was zachwyci! Niby niepozorna, bo z niewielu składników, ale siła tkwi w ich połączeniu. Spróbujcie sami!

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 161 głosów)

Składniki:

  • 2 duże kolby kukurydzy
  • skórka i sok z 2 limonek
  • 2–3 łyżki oliwy
  • czerwone chili
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka białego octu winnego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • kilka listków sałaty masłowej
  • 40 dag czarnej fasoli z puszki
  • 2 czerwone papryki
  • 5 dymek
  • 12 i 1/2 dag sera typu feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kolby kukurydzy obieramy z liści, gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 min. Osączamy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Skórkę limonki mieszamy z łyżką oliwy, połową pozbawionego nasion i bardzo drobno posiekanego chili, kuminem, solą i pieprzem.
  • Smarujemy tym kolby kukurydzy wstawiamy do piekarnika na 12–15 min, od czasu do czasu obracając, aż zaczną się złocić. Sok z limonki miesza- my z 1–2 łyżkami oliwy, pozostałym chili, octem, częścią posiekanej kolendry, solą i pieprzem. Na półmisku rozrzucamy liście sałaty, na nich układamy osączoną i opłukaną z zalewy fasolę, upieczoną, obraną ze skóry i pokrojoną w spore kawałki paprykę, pokrojoną w plasterki dymkę i rozdrobnioną fetę.
  • Kukurydzę wyjmujemy z piekarnika, studzimy przez chwilę. Sałatkę posypujemy pozostałą posiekaną kolendrą. Na wierzchu układamy odcięte ostrym nożem z ugotowanych kolb ziarna kukurydzy. Polewamy wszystko przygotowanym sosem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: frykadelki po grecku nadziewane fetą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy