Barszcz na zakwasie buraczanym

Aromatyczny, rozgrzewający, o pięknym kolorze, z dodatkiem pieczonego buraka oraz wiśni i ciecierzycy - barszcz na zakwasie buraczanym (domowej roboty) to propozycja na rodzinny, wegański obiad.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Domowy zakwas buraczany
  • 1 l wody
  • łyżka soli
  • 1 kg buraków
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 listki laurowe
  • 6–7 ziarenek pieprzu
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • kromka razowego chleba na zakwasie
  • Barszcz na zakwasie buraczanym:
  • duży burak (ok. 350 g)
  • 250 g mrożonych wydrylowanych wiśni
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1/4 l zakwasu buraczanego (z przepisu wyżej)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  1. Domowy zakwas buraczany. Zagotowujemy wodę z solą i studzimy. Buraki obieramy, kroimy w plastry, układamy w wyparzonym słoju do 2/3 objętości, dodajemy resztę składników i zalewamy ostudzoną solanką. Następnie przykrywamy talerzykiem i obciążamy, zostawiamy na 5–7 dni, aby zaszła fermentacja. Zakwas można zużyć od razu albo przelać do butelek i przechowywać w lodówce – pamiętajmy tylko, że im zakwas jest starszy, tym intensywniejszy i kwaśniejszy.
  2. Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 60 min.
  3. W tym czasie rozmrażamy wiśnie. Buraka wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
  4. Mieszamy bulion, zakwas buraczany i startego buraka, gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
  5. Dodajemy wiśnie i ciecierzycę, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 5–7 min. Przed podaniem zupę posypujemy koperkiem.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz przepis: barszcz biały

barszcz zakwas buraczany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy