Buraki z winogronami

Przepis na sałatkę z buraków z dodatkiem winogron.

Sałatkiburaczki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • czubata łyżka dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki balsamico
  • 4 łyżkioleju orzechowego
  • sól, pieprz
  • 5 ugotowanych buraków
  • 2 garści zielonych winogron bez pestek
  • garść natki pietruszki
  • 5 łyżek włoskich orzechów
  • gotowe czosnkowe grzanki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Musztardę, syrop, dżem, balsamico, olej, sól i pieprz do smaku ucieramy na gładki sos. Buraki ścieramy na grubych oczkach na długie wiórki, mieszamy z sosem, wstawiamy do lodówki na 1 godz. Wyjmujemy, mieszamy z winogronami (można je przeciąć na połówki), posiekaną natką i pokruszonymi orzechami (warto je uprażyć na suchej patelni). Przed podaniem posypujemy grzankami.

Porady

Zobacz też: Buraki z czerwoną cebulą i imbirem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy