Śledź pod pierzynką

Pyszna warstwowa sałatka śledziowa.

Sałatkisałatka śledziowamajonezburaczkiPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 154 głosów)

Składniki:

  • 2-3 filety śledziowe
  • 1-2 marchewki
  • 2 buraczki
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 jabłko
  • majonez
  • zielenina - pietruszka
  • koperek

Kroki wykonania:

  • Ugotować buraczki
  • marchewkę i jajka.
  • Filety pokroić w kwałki
  • ułożyć na dnie salaterki. Na to położyć warstwę marchwi startej na tarce o małych dziurkach.
  • Wymieszać majonez z wodą do gęstości śmietany
  • posmarować nim warstwę marchwi. Następnie położyć drobno posiekaną cebulę
  • wyrównać powierzchnię sałatki
  • posmarować majonezem
  • potem położyć warstwę jabłek startych na tarce o najmniejszych dziurkach
  • znów warstwa majonezu
  • następnie warstwę buraczków startych na tarce. Ostatnią warstwę posmarować gęstym majonezem i odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem udekorować sałatkę jajkami i zieleniną
  • w tym celu oddzielić ugotowane białka od żółtek
  • rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i ułożyć dekoracyjną kompozycję.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy