Żurek chrzanowy na wędzonych żeberkach

Kwaśny żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Bulion:
  • 0,5 kg. wędzonych żeberek
  • 1 biała cebula
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • 1/2 bulwy selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • Dodatki:
  • 0,5 l. zakwasu na żurek ( miałam domowy)
  • 0,5 kg białej kiełbasy
  • 0,5kg. ostrego chrzanu ze słoika
  • 4 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • sól , pieprz
  • 3 łyżki mąki z zakwasu ( można ominąć)
  • jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Bulion:Marchew , pietruszkę oraz selera obrać , umyć. Pora i natkę pietruszki dokładnie opłukać. Cebulę przypiec nad ogniem lub na suchej patelni. Do garnka włożyć warzywa , wędzone żeberka , liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalać ok 3l. wody. Gotować na wolnym ogniu ok 2h.
  2. Ugotowany bulion przecedzić do dużego garnka w którym będziemy kończyć żurek.
  3. Dodatki:Marchewki ugotowane w bulionie oraz białą kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Do bulionu dodajemy chrzan , mieszamy aż składniki się połączą. Wkładamy kiełbasę , marchewkę oraz dodajemy przyprawy. Gotujemy do momentu ugotowania się kiełbasy. Przed końcem gotowania opcjonalnie żurek zagęszczamy mąką z zakwasu wymieszaną z paroma łyżkami gorącej zupy.
  4. Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Wielkanoc jajka chrzan żurek zakwas domowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze