Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą to tradycyjne wielkanocne danie. Wyrazisty smak zakwasu z mąki razowej żytniej znajdzie wielu smakoszy. Żurek na żeberkach to zupa nie tylko na świąteczny stół.
Składniki:
500 g wędzonych żeberek
liść laurowy
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 ziemniaki
2 marchewki
300 g kiszonej kapusty
1/2 l zakwasu na żurek
ew. sok z kiszonej kapusty
masło
cebula
sól, pieprz, kminek
Żurek na żeberkach, z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wkładamy żeberka do garnka, zalewamy ok. 1 l wody, wrzucamy liść, ziele i pieprz, zagotowujemy (zdejmujemy szumowiny, jeśli trzeba). Wyjmujemy żeberka, obieramy mięso, siekamy i odkładamy. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę kartofle oraz startą marchewkę, gotujemy aż kartofle będą prawie miękkie.
Wtedy dodajemy kapustę pokrojoną na krótsze kawałki, gotujemy wszystko do miękkości. Zakwas mieszamy z 1/2 l zimnej wody, mieszając wlewamy do garnka, gotujemy ok. 5 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. Dodajemy mięso z żeberek, chwilę smażymy, przekładamy do garnka, mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem, ew. dolewamy kwasu z kapusty, jeśli lubimy kwaśne zupy.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.