Zalewajka z purée i jajkami
Zalewajka z purée i jajkami - Przepis na Zalewajka z purée i jajkamiZalewajka posmakuje fanom żurku - podajemy z ziemniakami i kiełbasą.

fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
żurekzalewajkadania mięsneZakwas
- Czas przygotowania:
- 60 min.
- Dla ilu osób:
- dla 6 osób
(średnia 4.51 z 171 głosów)
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- po kawałku surowej białej kiełbasy i wędzonej kiełbasy wiejskiej
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- butelka (1/2 l) żurku
- 1/2 szklanki śmietany do zup
- sól, pieprz
- suszony majeranek
- 4 jajka na twardo
- świeży majeranek na purée:
- 4 kartofle
- 4 łyżki mleka
- łyżka miękkiego masła
- łyżka gęstej kremówki 36%
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Kartofle na purée obieramy, przecinamy na połówki, zalewamy tylko taką ilością wody, aby były przykryte, solimy i gotujemy.
- Obrane i zgniecione dłonią ząbki czosnku obsmażamy w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
- Wkładamy oba rodzaje kiełbasy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście, ziele i pieprz, gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 min, szumując wywar. Usuwamy przyprawy, wyjmujemy kiełbasy i odkładamy.
- Wlewamy żurek z butelki, mieszamy, gotujemy 5 min.
- Odłożone kiełbasy kroimy w plasterki, wkładamy do żurku, zabielamy śmietaną.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
- Ugotowane na purée kartofle odcedzamy, odparowujemy, gorące ucieramy w garnku na krem z mlekiem, masłem i śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Do głębokich talerzy nakładamy purée, zalewamy gorącym żurkiem, dekorujemy połówkami jajek i gałązkami majeranku.
Porady
Zalewajki to dobrze znane głównie z kieleckich i mazowieckich kuchni "biedne" zupy, składające się najpierw wyłącznie z ugotowanych, grubo pokrojonych kartofli zalanych (stąd nazwa) już na talerzu żurem z zakwasu chlebowego. Dziś możemy wymyślać własne, o wiele bogatsze w składniki kombinacje – w sezonie grzybowym polecamy podać tak uduszone z masłem, śmietaną i ziołami świeżo zebrane grzyby.
Zobacz przepis: Skordalia z pieczywem i orzechami
Podobne przepisy

ZALEWAJKA

Przepis na chłodnik jak zalewajka
Zimna zalewajka

zalewajka z grzybami

Zalewajka

Zupa zalewajka z żurku

Wiejska zalewajka

zalewajka

Ogórkowa zalewajka to kolejne zastosowanie zakwasu na barszcz biały. Mąka pszenna sprawi, że zupa nabierze łagodności. Ogórkowa zalewajka to zupa nie tylko na rodzinny obiad.
Ogórkowa zalewajka

Zalewajka
