Zalewajka z purée i jajkami

Zalewajka posmakuje fanom żurku - podajemy z ziemniakami i kiełbasą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

żurek zalewajka dania mięsne zakwas

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 172 głosów)

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • po kawałku surowej białej kiełbasy i wędzonej kiełbasy wiejskiej
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • butelka (1/2 l) żurku
  • 1/2 szklanki śmietany do zup
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek
  • 4 jajka na twardo
  • świeży majeranek na purée:
  • 4 kartofle
  • 4 łyżki mleka
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka gęstej kremówki 36%

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Zalewajka z purée i jajkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kartofle na purée obieramy, przecinamy na połówki, zalewamy tylko taką ilością wody, aby były przykryte, solimy i gotujemy.
  • Obrane i zgniecione dłonią ząbki czosnku obsmażamy w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
  • Wkładamy oba rodzaje kiełbasy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście, ziele i pieprz, gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 min, szumując wywar. Usuwamy przyprawy, wyjmujemy kiełbasy i odkładamy.
  • Wlewamy żurek z butelki, mieszamy, gotujemy 5 min.
  • Odłożone kiełbasy kroimy w plasterki, wkładamy do żurku, zabielamy śmietaną.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
  • Ugotowane na purée kartofle odcedzamy, odparowujemy, gorące ucieramy w garnku na krem z mlekiem, masłem i śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Do głębokich talerzy nakładamy purée, zalewamy gorącym żurkiem, dekorujemy połówkami jajek i gałązkami majeranku.

Porady

Zalewajki to dobrze znane głównie z kieleckich i mazowieckich kuchni "biedne" zupy, składające się najpierw wyłącznie z ugotowanych, grubo pokrojonych kartofli zalanych (stąd nazwa) już na talerzu żurem z zakwasu chlebowego. Dziś możemy wymyślać własne, o wiele bogatsze w składniki kombinacje – w sezonie grzybowym polecamy podać tak uduszone z masłem, śmietaną i ziołami świeżo zebrane grzyby.

Zobacz przepis: Skordalia z pieczywem i orzechami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy