Barszcz biały z białym serem

Barszcz biały z białym serem na zakwasie to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Chrzan i majeranek doda zupie świątecznego aromatu. Barszcz biały z białym serem pochodzi ze wschodu Polski.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 i 1/2 l domowego rosołu lub bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • ok. 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • 6 frankfurterek
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, tarty chrzan
  • 6 jajek
  • masło
  • kostka dobrego półtłustego białego sera
  • grzanki z razowca
  • kilka piórek cienkiego szczypiorku

Przygotowanie

  1. Rosół lub bulion wlewamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz oraz zgniecione ząbki czosnku, zagotowujemy. Wlewamy zakwas, często mieszając od dna, gotujemy 5 min. Wrzucamy pokrojone na plasterki frankfurterki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gorącą zupę rozlewamy do fliżanek, do każdej wkładamy usmażone na maśle jajko sadzone, dokoła jajka kruszymy biały ser i trochę grzanek, posypujemy szczypiorkiem.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: zakwas na barszcz biały 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zakwas barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy