Barszcz biały z białym serem

Barszcz biały z białym serem na zakwasie to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Chrzan i majeranek doda zupie świątecznego aromatu. Barszcz biały z białym serem pochodzi ze wschodu Polski.

Zupybarszcz białyZakwas

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 184 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 l domowego rosołu lub bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 l zakwasu na biały barszcz
  • ok. 1/2 szklanki płynnej kremówki
  • 6 frankfurterek
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, tarty chrzan
  • 6 jajek
  • masło
  • kostka dobrego półtłustego białego sera
  • grzanki z razowca
  • kilka piórek cienkiego szczypiorku

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rosół lub bulion wlewamy do garnka, dodajemy liść, ziele i pieprz oraz zgniecione ząbki czosnku, zagotowujemy. Wlewamy zakwas, często mieszając od dna, gotujemy 5 min. Wrzucamy pokrojone na plasterki frankfurterki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i chrzanem. Gorącą zupę rozlewamy do fliżanek, do każdej wkładamy usmażone na maśle jajko sadzone, dokoła jajka kruszymy biały ser i trochę grzanek, posypujemy szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: zakwas na barszcz biały 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy