Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!
Fot.: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.47 z 143 głosów)
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.
Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.
Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.
Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.
barszcz biały, żurek - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków
Komentarze