Mniszkowy barszczyk

Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!

barszcz białyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 143 głosów)

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • kawałek dobrej wiejskiej kiełbasy lub innej wędzonej wędliny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 cebulki dymki
  • 1–2 marchewki
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szklanka barszczu białego z butelki
  • po szklance młodych liści mniszka i szpinaku baby (ciasno ubitych)
  • 1/2 szklanki kremówki
  • sól, pieprz
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • masło
  • 4 jajka na twardo
  • koperek

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.
  • W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.
  • Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.
  • Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.
  • Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.
  • Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.

Porady

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy