Mniszkowy barszczyk

Niby zwykły biały barszcz, a jednak zupełnie inny! Boczek, kiełbasa i jajko oczywiście są, ale oprócz nich znajdziecie w barszczyku też liście mniszka i szpinaku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

barszcz biały żurek

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 143 głosów)

Mniszkowy barszczyk - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. czosnek i cebulki siekamy. Marchewki obieramy, kroimy w plasterki.

  • 2.

    W garnku z grubym dnem wytapiamy boczek, dodajemy kiełbasę (lub inną wędlinę), smażymy jeszcze chwilę, po czym dorzucamy czosnek i dymki, podsmażamy, aż się zeszklą.

  • 3.

    Dodajemy przyprawy i marchewki, zalewamy ciepłym bulionem, gotujemy na małym ogniu, aż marchewki będą prawie miękkie. Mieszając, wlewamy barszcz, zagotowujemy.

  • 4.

    Listki mniszka i szpinaku przelewamy wrzątkiem na sicie, kiedy odciekną i przestygną, siekamy, wrzucamy do zupy, mieszamy i zagotowujemy.

  • 5.

    Zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, obsmażamy na złoto i chrupiąco na maśle, jajka obieramy, tniemy w plasterki, koperek siekamy.

  • 6.

    Barszczyk rozlewamy do miseczek, każdą porcję dekorujemy plasterkami ziemniaków i jajek, posypujemy koperkiem.

Porady

Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy