Wielkanocny barszcz z białą kiełbasą z chrzanem

Marka Dobrowolscy od ponad dwóch dekad przywodzi na myśl wyśmienity smak, który łączy przy stołach pokolenia zarówno na co dzień, jak i od święta.

dodany przez: Promocja

barszcz biały

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 193 głosów)


Składniki:

  • 30 dag białej kiełbasy z chrzanem Dobrowolscy
  • 10 dag boczku extra parzonego Dobrowolscy
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól , pieprz
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki mąki
  • śmietana 18%

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 1. Kiełbasę, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu. Kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć oddzielnie na patelni wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
  • 2. Kiełbasę pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do zupy.
  • 3. Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku, trzymać jeszcze na wolnym ogniu około 3-4 minuty.
  • 4. Podawać z kawałkami jajka na twardo i natką pietruszki.

Porady

Kiełbasa Biała Dobrowolscy należąca do marki “Polskie rarytasy” produkowana jest przy użyciu regionalnych receptur z mięsa pozyskiwanego u lokalnych hodowców i charakteryzuje się najwyższą jakością oraz doskonałym polskim, tradycyjnym smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy