Kiełbasę, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu. Kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć oddzielnie na patelni wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
Kiełbasę pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do zupy.
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku, trzymać jeszcze na wolnym ogniu około 3-4 minuty.
Podawać z kawałkami jajka na twardo i natką pietruszki.
Porady
Kiełbasa Biała Dobrowolscy należąca do marki “Polskie rarytasy” produkowana jest przy użyciu regionalnych receptur z mięsa pozyskiwanego u lokalnych hodowców i charakteryzuje się najwyższą jakością oraz doskonałym polskim, tradycyjnym smakiem.