Pomarańczowe pączki z dziurką

Donuty w nowym wydaniu, czyli pomarańczowe pączki z dziurką. Oblane lukrem z likierem i sokiem pomarańczowym. Doskonałe, gdy przyjdzie ochota na karnawałowe słodycze.Przepis z magazynu "Sól i Pieprz".

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Kalorie:
230 kcal
Porcje:
23 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Zaczyn: 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 40 ml letniego mleka
  • Ciasto: 500 g mąki + 1 łyżka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • olej lub smalec do smażenia
  • Lukier: 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki soku pomarańczowego

Przygotowanie

  1. Zaczyn: drożdże rozkruszyć. Dodać mąkę, cukier i letnie mleko, utrzeć na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto: letnie mleko i masło wlać do miski. Jajko z żółtkami rozkłócić, dodać do mleka. Wsypać cukier i przesianą mąkę. Dodać zaczyn i skórkę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na 1-cm placek. Wykroić kółka o śr. 8 cm, a następnie wyciąć w nich 3,5-cm otwory. Resztki ciasta zagnieść, rozwałkować i wykroić pierścienie. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.
  3. Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Wkładać po 3-4 pączki, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, wystudzić. Lukier: cukier utrzeć z likierem i sokiem. Polać pączki.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" Luty-Marzec 2019
Pączki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy