Macie ochotę na kanapkę z płynnym, kremowym serkiem, ale właśnie w opakowaniu widać już dno? Nie musicie pędzić do sklepu, zróbcie go sami. Przepis jest banalnie prosty i uda się każdemu. Zobaczcie, jak zrobić serek topiony w domu, a kiedy raz spróbujecie, będziecie go przygotowywać regularnie.
Z czego robi się ser topiony?
Jeśli czytacie składy na opakowaniach, to z pewnością wiecie, jak długa potrafi być lista składników na serkach do smarowania. Tymczasem naturalny i zdrowy serek topiony zrobicie tylko z 3 składników, czyli twarogu, żółtka i odrobiny sody oczyszczonej. Taką bazę wystarczy już tylko doprawić według uznania, dorzucając wszelkie ulubione dodatki. Mogą być to przyprawy, suszone bądź świeże zioła, a także drobno pokrojone warzywa, oliwki czy suszone pomidory. Cały proces nie wymaga żadnych skomplikowanych akcesoriów, a jego przygotowanie trwa dosłownie 15 minut.
Domowy serek topiony - przepis
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- pół łyżeczki sody kuchennej
- ulubione przyprawy, zioła i dodatki
Przygotowanie:
1. Twaróg rozgniatamy widelcem razem z żółtkiem i sodą na gładką papkę.
2. Tak przygotowaną masę podgrzewamy na bardzo małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
3. Gdy masa będzie już gładka i aksamitna, dodajemy ulubione przyprawy oraz zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez 1-2 minuty.
4. Gotowy serek topiony przekładamy do miski, a żeby na jego wierzchu nie utworzył się kożuch, przykrywamy naczynie folią spożywczą. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.