Zupa krem z zielonego groszku

Ocena:

4.53 (201)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem z zielonego groszku to pomysł na smaczny i prosty posiłek. Jest zdrowa, pożywna i zachwyca swym intensywnym kolorem. Można ją przygotowywać z groszku mrożonego, konserwowego lub świeżego. Sprawdza się na codzienny obiad, ale też na wszelkiego rodzaju uroczyste okazje. Podajemy szybki przepis na krem z groszku.

Składniki:

  • groszek zielony  100 g

  • ziemniaki  2 szt.

  • śmietana kremówka  70 ml

  • bulion warzywny  500 ml

  • masło  50 g

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

Zupa krem z zielonego groszku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: rozpuszczamy masło w garnku i smażymy na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dalej do garnka wlewamy bulion, dodajemy groszek i pokrojony w kostkę ziemniak. Całość doprowadzamy do wrzenia.

  • Krok 2:

    Gotowanie i przyprawianie: całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż warzywa całkowicie zmiękną (przez ok. 15–20 minut). Następnie całość miksujemy, mieszamy ze śmietanką, podgrzewamy. Zupę krem z zielonego groszku doprawiamy  solą i pieprzem do smaku według uznania.

Porady

  • Przepis na zupę krem z zielonego groszku możemy nieco zmodyfikować, poprzez dodanie do niej serka topionego, pleśniowego, gorgonzoli lub mozzarelli Dzięki temu zupa będzie jeszcze bardziej kremowa i zyska delikatnie wyczuwalny, serowy posmak.  
  • Zupę krem z zielonego groszku z puszki przygotowuje się w taki sam sposób. Równie dobry będzie też mrożony i świeży.  
  • Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami grissini. Do jej udekorowania dobrze sprawdzą się listki bazylii lub mięty. Można serwować ją także posypaną uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałowymi. Wtedy nabierze nieco bardziej wykwintnego charakteru.  
  • Naszą propozycję na zupę krem z groszku zielonego można rozszerzyć o dodatkowe składniki warzywne: brokuły, por, marchewkę, cukinię.  
  • Zupę groszkową możemy przygotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i mięsnym. Warto jednak mieć na uwadze, że warzywny jest mniej kaloryczny, natomiast mięsny – znacznie tłuściejszy. Należy to uwzględnić przy wykorzystywaniu masła.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy do zupy krem z groszku zielonego?

W naszym przepisie na zupę krem z zielonego groszku proponujemy doprawić ją wyłącznie solą i pieprzem do smaku. Jednakże możemy dodać do niej również inne przyprawy. Świetnie sprawdzi się imbir, zioła prowansalskie czy słodka papryka. Jeśli preferujemy ostre i wyraziste smaki, to do naszej zupy groszkowej można dodać pieprz cayenne lub papryczkę chili w płatkach.


Groszek cukrowy

Groszek cukrowy jest bardzo łatwy w uprawie – poradzi sobie nawet w większej doniczce na balkonie. Potrzebuje tylko podpory i regularnego podlewania. Jest odmianą groszku zielonego. Nadaje się na surówki, sałatki, zupy i jarzynki – duszony na maśle solo albo z młodą marchewką. Komponuje się zarówno z delikatnymi, jak i pikantnymi dodatkami. Pasuje do makaronu, ryżu i ziemniaków. Delikatne w smaku strąki doskonale łączą się z innymi warzywami w sałatkach i surówkach.


To bardzo zdrowe warzywo: zawiera sporo witamin A, B1, C, E i K, dużo potasu, magnezu, fosforu i błonnika. Jedyną jego wadą jest utrata naturalnej słodyczy już kilkanaście godzin po zerwaniu – to dlatego, że zawarty w nim cukier stopniowo zamienia się w skrobię. Dlatego trzeba kupować tylko idealnie świeże groszki lub strączki i jak najszybciej je zjadać – w dowolnej postaci.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne