Zupa z sałaty to niecodzienny pomysł na potrawę z zielonych liści. Jest smaczna i lekka, wobec czego idealnie sprawdza się jako danie na lato. Sałata masłowa na ciepło w smaku przypomina szczaw lub szpinak – nic więc dziwnego, że tak dobrze komponuje się ze śmietaną. Gotujemy ją krótko, aby zachować jak największą ilość składników odżywczych. Zupę sałatową podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Getty/iStock
(średnia 4.5 z 192 głosów)
Cebulę i czosnek: obieramy z łupin i siekamy w drobną kostkę. W dużym garnku roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim posiekane dodatki.
Gotowanie zupy: zeszkloną cebulę i czosnek zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Sałatę: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i siekamy drobno nożem ceramicznym lub plastikowym. Dodajemy do wrzącej zupy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez 5 min.
Zabielanie zupy: w osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z 50 ml gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę przelewamy do zupy. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka: gotujemy na twardo w osobnym garnku – przez 8 min od momentu wrzenia. Następnie odlewamy gorącą wodę, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki lub w ćwiartki.
Zupa z sałaty jest gotowa: przelewamy ją do miseczek i podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy dodatkowo posypać świeżymi ziołami – koperkiem, tymiankiem lub natką pietruszki.
Porady
- Sałaty nie kroimy stalowym nożem, ponieważ w wyniku zachodzącej reakcji chemicznej może zrobić się gorzka. Jeśli nie mamy w kuchni noża ceramicznego lub plastikowego, możemy ją porwać na drobne kawałki.
- W wersji wegetariańskiej rosół drobiowy zastępujemy bulionem warzywnym, który najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny.
- Zamiast sałaty masłowej możemy dodać lodową lub rzymską. Sprawdzi się także miks tych sałat.
- Zupę z sałaty można zmiksować blenderem na gładki krem, który podajemy z grzankami ziołowymi lub chrupiącym bekonem. Warto wtedy dodać do niej ziemniaki, które zadbają o gęstszą konsystencję.
- W wersji light zamiast śmietany dodajemy jogurt naturalny.
- W wariancie wegańskim zupę przygotowujemy na bulionie warzywnym z jogurtem sojowym lub mlekiem kokosowym.
Przepis na zupę z sałaty możemy wzbogacić o składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Dodajemy je do bulionu na etapie gotowania lub podajemy z gotową potrawą. Do zupy z sałaty możemy dodać:
Na Podhalu zupa z sałaty znana jest jako sałaciorka. Tradycyjnie przygotowywana jest na bulionie mięsnym z wędzonym boczkiem. Zabielana jest jogurtem i kefirem, który odpowiada za kwaśny smak.
Sałatę gotujemy osobno i blendujemy na gładką masę. Zieloną mieszankę dodajemy do bulionu z boczkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę – marchewką i ziemniakami.
Okazuje się, że gotowanie czy smażenie sałaty może pozytywnie wpłynąć na jej smak. Nabiera dymnych aromatów, które świetnie komponują się z innymi warzywami lub mięsem. Zupa sałatowa to tylko jeden z wielu przykładów. Poniżej lista innych potraw z gotowaną lub smażoną sałatą:
Komentarze