Zupa szczawiowa

Ocena:

4.2 (196)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa szczawiowa podana z jajkiem i ziemniakami z wody to wspaniały pomysł na wykorzystanie sezonowych produktów. Można ją robić przez cały rok - gdy nie ma już świeżego szczawiu możemy postawić na mrożony lub przecier. Jest lekka i sycąca jednocześnie, a przy tym kwaskowa i orzeźwiająca. Podpowiadamy, jak zrobić tradycyjną zupę szczawiową ze świeżych liści. To prostsze niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • żeberka  500 g

  • skrzydełka  400 g

  • szczaw  500 g

  • marchewka  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  50 g

  • kwaśna śmietana  0.5 szklanki

  • por  1 szt.

  • woda  2 l

  • śmietana  60 g

  • mąka pszenna  5 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • pieprz  5 g

  • sól  5 g

  • ziemniaki gotowane  15 szt.

  • jajka  5 szt.

  • szczypiorek  0.5 pęczka

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wywar na zupę szczawiową: obieramy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, z pora odkrajamy ok. 10 cm. Wszystkie warzywa myjemy. Żeberka wieprzowe i skrzydełka kurczaka lub indyka myjemy i wkładamy do dużego garnka. W razie potrzeby żeberka można podzielić na mniejsze kawałki. Dokładamy warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dolewamy 2 litry wody. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 90 minut.

  • Krok 2:

    Szczaw: dokładnie myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy. Przekładamy go na deskę, odcinamy końcówki, a liście siekamy.

  • Krok 3:

    Odcedzanie wywaru: garnek zdejmujemy z palnika, wyławiamy warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w plasterki i oddzielamy mięso od kości. Przekładamy je z powrotem do wywaru.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy szczawiowej: do wywaru z mięsem i marchewką dodajemy szczaw. Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż liście wyraźnie zmienią kolor.

  • Krok 5:

    Zabielanie: śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Zupę szczawiową ze śmietaną gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Gotujemy kilka minut mieszając. Zupę szczawiową doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. W tym celu wkładamy je do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy przez 8 minut. Następnie zalewamy ugotowane jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obieramy jajka ze skorupki i podajemy razem z gorącą zupą szczawiową. 

  • Krok 6:

    Dodatki do zupy szczawiowej: nieduże ziemniaki obieramy (po 3 szt. na porcję). Gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, ok. 10-15 minut, po tym czasie odcedzamy. Jajka myjemy i gotujemy na twardo przez 7-10 minut. Zalewamy zimną wodą i obieramy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.

  • Krok 7:

    Podanie: zupę szczawiową przelewamy do miseczek lub głębokich talerzy. Dokładamy ziemniaki i jajko przekrojone na pół. Posypujemy szczypiorkiem.

Porady

  • Do zupy szczawiowej ziemniaki i jajka warto ugotować w czasie, gdy robi się wywar, mamy do dyspozycji aż półtorej godziny.
  • Zupa szczawiowa najlepiej smakuje w sezonie - zrywany świeży szczaw ma pyszny smak, a jednocześnie nie jest zbyt intensywny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić ją również ze szczawiu mrożonego lub z domowego szczawiu ze słoika. Zupy z przecieru nie trzeba już gotować po dodaniu posiekanych liści.
  • Ziemniaki do zupy można również tradycyjnie pokroić w kostkę i wrzucić do już gotowego wywaru. Ciekawą opcją jest też puree ziemniaczane.
  • Zamiast pora sprawdzi się też cebula - warto ją wcześniej opalić jak do rosołu.
  • Jeśli wolicie lżejszą, zupę szczawiową bez mięsa, to bez problemu można zrobić ją na bulionie warzywnym. A w wersji wegańskiej zastępujemy też śmietanę produktem bezmlecznym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać zupę szczawiową?

Zupa szczawiowa z jajkiem to wyjątkowe danie. Doskonale smakuje zarówno z ziemniakami, jak i bez nich. Zupę szczawiową można podawać również:

  • z jajkiem w koszulce,
  • z jajkiem sadzonym,
  • z jajkiem na twardo,
  • z jajkami przepiórczymi,
  • koperkiem,
  • natką pietruszki,
  • kromką świeżego chleba,

Zupę szczawiową można przygotować również z żółtkami, które rozrabia się ze śmietaną i wlewa do gorącego wywaru pod koniec gotowania. Dodatkowo warto też wiedzieć, co można dodać do zupy zamiast śmietany. Sprawdzi się tutaj również mleko, jogurt naturalny, mascarpone, które wpłynie na bardzo kremowy i lekko słodki smak, a także naturalny serek śmietankowy. 

O ile ziemniaki można pominąć w zupie, o tyle jajko i śmietana są niemalże obowiązkowe, ponieważ neutralizują negatywne właściwości szczawiu. Dzieje się tak, dzięki wysokiej zawartości białka przez to produkty. Dlatego naprawdę warto dodawać je do tego rodzaju zup.

Dlaczego warto jeść zupę ze szczawiu?

Zupa szczawiowa z jajkiem zawiera dużo witaminy C. Ma również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Należy jednak pamiętać, by nie spożywać jej zbyt często, a także by nie łączyć jej z innymi produktami bogatymi w szczawiany, ponieważ przyczyniają się one do zmniejszonego przyswajania wapnia przez organizm. Muszą na nią uważać również osoby mające tendencję do tworzenia się kamieni nerkowych i małe dzieci. Niemniej jednak zupa szczawiowa z jajkiem to bardzo zdrowe danie, które doskonale smakuje. Warto więc wzbogacić o nią nasze wiosenne menu.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne