Marynatę do polędwiczek wyczarujemy z miodu, oleju, sosu sojowego, tymianku oraz czosnku. Natarte nią mięso stanie się nie tylko bogatsze w smaku, ale również delikatniejsze w konsystencji. Poza tym będzie niesamowicie soczyste. Przepis na marynatę do polędwiczek możemy potraktować jako bazę i wzbogacić ją o dodatkowe składniki np. oregano, sok z cytryny.
Adobe Stock
(średnia 4.46 z 159 głosów)
Przygotowanie: mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z błon. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Mieszanie: miód łączymy z olejem rzepakowym, tymiankiem, sosem sojowym oraz czosnkiem.
Marynata do polędwiczek: nacieramy nią mięso, które następnie przenosimy do miski i zakrywamy folią do żywności. Całość odstawiamy do lodówki na 5-8 godzin. Po tym czasie podsmażamy je z obu stron na patelni grillowej. Na końcu przenosimy polędwiczkę do rękawa i pieczemy.
Porady
- Marynata do polędwiczek wyjdzie wspaniale również z dodatkiem świeżego tymianku. W takiej sytuacji należy go wcześniej umyć oraz posiekać na drobne kawałki. Cechuje się on nieco delikatniejszym aromatem od suszonego zioła, więc warto zwiększyć jego ilość.
- Niektórzy zamiast oleju rzepakowego stosują słonecznikowy, z orzechów ziemnych lub oliwę z oliwek. Pamiętajmy, żeby wybierać produkty rafinowane – są one bardziej odporne na wysoką temperaturę.
- W zależności od własnych preferencji, do przygotowania marynaty z powodzeniem użyjemy miodu wielokwiatowego, rzepakowego, a nawet gryczanego. Produkt możemy także zastąpić 2 łyżeczkami cukru trzcinowego lub syropu klonowego. Dodatek tych składników sprawi, że polędwiczka będzie wyróżniać się pięknym złotym kolorem.
- Natarte marynatą mięso z łatwością upieczemy także w żaroodpornym naczyniu szklanym, ceramicznym, garnku żeliwnym bądź rzymskim. W przypadku tego ostatniego należy pamiętać, żeby wcześniej namoczyć go przez 15-20 minut w wodzie.
- Gotową mieszanką zazwyczaj pokrywamy polędwicę wieprzową lub wołową. Jednak warto zaznaczyć, że rewelacyjnie sprawdzi się również w przypadku kurczaka i indyka. Tak zamarynowane mięso zazwyczaj pieczemy, smażymy bądź grillujemy.
Marynata do polędwiczek ma za zadanie nie tylko wzbogacić aromat i smak mięsa, ale również nadać mu wyjątkowej konsystencji. Ponadto jej podstawowy skład możemy z powodzeniem rozszerzyć o:
Jeśli nie przepadamy za marynatą z dodatkiem miodu, bez problemu możemy ją nieco zmodyfikować. Zrobimy ją na bazie oleju, musztardy, czosnku, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz sosu sojowego. Całość warto wzbogacić o aromatyczne przyprawy np. oregano, bazylię, pieprz. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Oczyszczoną polędwicę odstawiamy do miski. Zalewamy ją marynatą, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 3 godziny w lodówce. Po tym czasie grillujemy mięso z obu stron przez ok. 8-10 minut. Gotowe danie podajemy w towarzystwie świeżego pieczywa lub upieczonych ziemniaków.
Komentarze