Zapiekanka ziemniaczana z tymiankiem

Bezmięsna, efektowna, pachnąca ziołami zapiekanka ziemniaczana. Tymianek sprawi, że zapiekanka ziemniaczana będzie smakować wyjątkowo! Efektowne ciasto na wierzchu doda daniu elegancji. Taka zapiekanka ziemniaczana jest dość nietypowa - zwykle na wierzchu mamy ziemniaki lub ser. Tym razem postawcie na ciasto, nie zawiedziecie się!

zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.43 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • zapiekanka ziemniaczana1.Na ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Masło pokrojone w małe kostki wkładamy do miski i pozwalamy mu zmięknąć w temp. pokojowej. Dodajemy mąkę, proszek migdałowy, sól i mieszamy palcami, aż uzyskamy konsystencję piasku. Dodajemy 3 jajka i zagniatamy ciasto tak szybko, jak to możliwe. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
  • zapiekanka ziemniaczana 22.Na wypełnienie: ziemniaki szorujemy i kroimy (ze skórką) w bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą mandoliny. Szalotki obieramy i także kroimy w jak najcieńsze talarki. Ziemniaki z szalotkami łączymy w misce ze śmietaną, listkami tymianku, obranymi i posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
  • zapiekanka ziemniaczana33.Dwie trzecie ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie i wylepiamy nim natłuszczoną i oprószoną mąką kwadratową formę (18 cm) do tarty, wkładamy do lodówki.
  • zapiekanka ziemniaczana 44.Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i za pomocą radełka wycinamy co najmniej 10 pasków długości foremki i szerokości 1 cm. Formę wyjmujemy z lodówki, wypełniamy ją farszem ziemniaczanym i dekorujemy kratką z pasków ciasta, posypujemy makiem. Pieczemy 1 godz. Podajemy na gorąco lub na zimno.

Porady

W przepisie na zapiekankę ziemniaczaną wykorzystujemy:

  • migdały, które mielimy na drobny proszek
  • jajka - najlepsze będą jajka zerówki, od kur z wolnego wybiegu, karmionych paszami ekologicznymi
  • ziemniaki - najlepszy będzie typ sałatkowy
  • mak niebieski - sprawi, że nasze danie będzie jeszcze smaczniejsze 

Zobacz też: zapiekanka z kurczakiem i ciastem francuskim

Notka redakcyjna

Zapiekanka ziemniaczana będzie dużo lepsza, jeśli użyjemy do niej odpowiedniego typu ziemniaków. Ziemniaki możemy podzielić na trzy podstawowe typy. Typ A to typ sałatkowy. Takie ziemniaki nie rozpadają się po ugotowaniu, pozostają w zwartych kawałkach. Dlatego właśnie nadają się do sałatek, ale też do zapiekanek - po upieczeniu w zapiekance będą wyczuwalne ich kawałki, nie zrobi się z nich papka. Typ B to typ ogólnoużytkowy. Dobrze sprawdzi się zarówno w puree, jak i w zapiekance. Ziemniaki po ugotowaniu czy pieczeniu pozostają zwarte, ale rozpadają się pod naciskiem widelca. Typ C to ziemniaki mączyste o najwyższej zawartości skrobi - warto użyć ich na puree, będzie wyjątkowo kremowe. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy