Casserole z kiełbaskami

Casserole to typowe danie na rozgrzanie. Jest sycące i świetnie sprawdza się zwłaszcza w chłodniejsze dni. To także doskonała opcja do wykorzystania resztek z lodówki. Do casserole z kiełbaskami możemy dodać na przykład warzywa czy przyrządzić zapiekankę z ryżem lub makaronem. Casserole dobrze smakuje tuż po upieczeniu, ale spokojnie możemy je odgrzewać, zyskuje wtedy jeszcze więcej smaku. To dobra opcja do zabrania na lunch do pracy czy późną kolację w domu.

Zapiekanki

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.59 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • casserole11.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Z klementynek wyciskamy ok. 100 ml soku. Sok, wyciśnięte połówki i resztę składników – z wyjątkiem fasoli – łączymy w głębokiej misce, kilka razy delikatnie nią potrząsając. Przekładamy do formy do pieczenia. Przyprawiamy.
  • casserole22.Pieczemy 30 min. Dodajemy fasolę, ponownie potrząsamy naczyniem i pieczemy przez kolejne 15 min.

Porady

W przepisie wykorzystujemy:

  • kiełbaski wieprzowe surowe
  • egzotyczne grzyby mun, które można zastąpić np. grzybami enoki, shimeji czy shiitake. Większe egzemplarze kroimy na kawałki.
  • fasolę białą z puszki, opłukaną i osuszoną. 

Casserole z kiełbaskami możemy też przygotować z takimi warzywami jak na przykład marchewka czy ziemniaki. Zamiast kiełbasek z kolei warto użyć na przykład szarpanej wieprzowiny lub wegetariańskich parówek. Aby casserole było jeszcze smaczniejsze, możemy przed pieczeniem, zgrillować kiełbaski na patelni grillowej. Klementynki zastąpimy pomarańczami lub mandarynkami, zadbajmy jednak o to, by wybrać te dojrzałe i soczyste. Dzięki dodatkowi soku z cytrusów nasze danie nabiera zupełnie nowego, wspaniałego smaku. 

Notka redakcyjna

Casserole to danie z gatunku comfort food. W końcu z tym kojarzą nam się wszelkiego rodzaju zapiekanki. Podobnie jak w przypadku zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, tak i tutaj, możemy użyć do przygotowania casserolem, ulubionych składników lub po prostu w duchu zero waste wykorzystać to, co mamy akurat w lodówce. Ważne przy przyrządzaniu casserole z kiełbaskami jest potrząsanie naczyniem co jakiś czas. Chodzi o to, by składniki upiekły się równomiernie, a przy tym wymieszały. Uważajmy, by naszego dania nie przypalić - nie ma nic gorszego! 

Do przygotowania casserole z kiełbaskami możemy też użyć fasoli białej sprzedawanej na wagę. Zróbmy to jednak tylko wtedy, kiedy mamy więcej czasu na zrobienie zapiekanki, ponieważ proces namaczania i gotowania będzie dłuższy niż po prosto wyjęcie fasoli z puszki. Kupując fasolę w puszce zwracajmy za to uwagę na jej skład, niech będzie on jak najprostszy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy