Zapiekanka ziemniaczana z porem sprawdzi się świetnie, jeśli chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Por i ziemniaki to wspaniałe połączenie. Ser i śmietana dodatkowo wzmacniają smak i czynią danie wyśmienitym, zwłaszcza jeśli porządnie je wypieczemy. Koniecznie spróbuj naszej zapiekanki z porami!
Maria Panzer/EatBetter
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie warzyw: ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry – najlepiej 0,5 cm lub mniej - idealnym narzędziem pomocniczym w tym kroku będzie szatkownica. Por oczyszczamy dokładnie z ziemi, myjemy i kroimy w krążki o grubości 1 cm. Przygotowujemy naczynie do zapiekania (wymiary około 25 x 30 cm) i układamy naprzemiennie warstwę porów i ziemniaków. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni w trybie góra/dół.
Zalewa: zaczynamy od obrania i posiekania czosnku, który następnie roztrzepujemy z jajkami, wywarem warzywnym, śmietaną do gotowania oraz kwaśną śmietaną. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli jodowanej. Tak przygotowaną masą zalewamy warzywa. W międzyczasie trzemy ser górski na tarce. Dodajemy go dopiero 10 minut przed końcem pieczenia. Jeśli zapiekanka ziemniaczana z porem zacznie się zbyt szybko rumienić, można ją przykryć folią aluminiową lub przełożyć na niższą półkę piekarnika.
Kalorie: 316
Węglowodany: 37
Tłuszcz: 11
Białko: 14
Porady
- Do zapiekanki z porem najlepiej wybrać nieduże ziemniaki, które łatwiej będzie zetrzeć na szatkownicy.
- Ser górski w zapiekance z ziemniakami i porem możemy zamienić na inny, np. parmezan lub mozzarellę.
- Zapiekanka ziemniaczana z porem świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i surówką z kapusty pekińskiej.
- Wybierając pory do zapiekanki, postawmy na większe okazy.
- Wegetariańską zapiekankę ziemniaczaną z porem możemy przyrządzić również z sosem beszamel – w tej sytuacji możemy zrezygnować z sera, a nawet uczynić danie wegańskim. Wegański sos beszamel zrobimy z użyciem mleka roślinnego zamiast krowiego, masło natomiast możemy zamienić na tłuszcz roślinny.
Zapiekanka ziemniaczana to danie proste i szybkie, a do tego bardzo smaczne. Daje również możliwość eksperymentowania oraz wykorzystania składników, które mamy w lodówce. Do zapiekanki z porami możemy dodać pieczarki, szpinak, a także kawałki kurczaka. Podana z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką to idealna propozycja na pełne danie obiadowe.
Por to warzywo mocno niedoceniane w Polsce. Zwykle dodajemy go do zupy, jest też składnikiem surówek, ale trudno go spotkać jako wyeksponowany element na talerzu. A szkoda, bo to cebulowate warzywo ma wiele leczniczych właściwości. Przede wszystkim jest to idealne dla diabetyków, gdyż stabilizuje i obniża poziom cukru we krwi. Świetnie radzi sobie z zakwaszeniem organizmu, dzięki właściwościom zasadotwórczym, ponadto wspomaga leczenie chorób układu krążenia i nerek oraz działa bakteriobójczo. Zachęcamy do spróbowania naszej surówki z pora i jabłka oraz prostej w przygotowaniu zupy z pora!
To także idealny główny składnik kremowych zup. Mamy tu pełną dowolność – jako bazę możemy potraktować ziemniaki i por, do tych warzyw dodajemy brokuł, kalafior, a nawet pieczarki i pyszna zupa gotowa!
Ziemniaki, ze względu na neutralny smak fantastycznie współgrają z innymi składnikami. Zapiekać je można z kurczakiem, kiełbasą, mięsem mielonym. Fantastycznym daniem jest także zapiekanka z ziemniaków z boczkiem i jajkiem, która idealnie łączy w sobie prostotę użytych składników, tworząc aromatyczne i sycące danie.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkiem jest daniem prostym w przygotowaniu. Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Cebulę podsmażamy z boczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, po czym układamy na warstwie ziemniaków i posypujemy tartym serem. Na wierzchu układamy warstwę jej ugotowanych na twardo i całość zalewamy mieszanką śmietany i surowego jajka. Całość pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem smakuje wyśmienicie podana z maślanką!
Polecamy również zapiekankę ziemniaczaną z warzywami oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą.
Komentarze